2006/06/23

Hur stoppar man en tysk chockoffensiv?

VM I TYSKLAND

Förbundskapten: Jürgen Klinsmann

Fifa-ranking: 16
Tidigare VM-slutspel: 15
VM-medaljer:
Guld 1954, 1974 och 1990
Silver: 1966, 1982, 1986 och 2002
Brons: 1934 och 1970

Folkmängd: 82 miljoner
Huvudstad: Berlin
Medellivslängd: 78 år

Kommentar: Ett par dagars närmast hysterisk hybris i Tyskland har på alla sätt och vis gynnat Sverige inför den ödesdigra åttondelsfinalen på Lördagen. Sverige ses som en lätt match för den tyska "maskinen" och redan nu talar halva Tyskland om VM-final. På läktarna skanderades redan i gruppspelet "finale finale" och pressen på det vitsvarta laget kan nog bara matchas av den press som Brasilianarna sätter på sitt landslag. Men är de omöjliga att slå då? Knappast, bara i år har Brasilien (2-3), Slovakien (0-2) och Turkiet (1-2) besegrat den överskattade tyska "omöjliga" lagmaskinen. Tyskland spelar dessutom ett ganska långsamt anfallsspel som bör passa vår starka defensiva linje över 90 minuter- om man klarar av att stå emot den första galna anstormningen som lär komma. Tyskarna är som få andra lag låsta i sina positioner i sitt spel vilket innebär att de i medgång blir väldigt säkra på hur de ska storma framåt- men i motgång har de väldigt svårt att göra det där lilla extra överraskande draget, eftersom deras spel inte går ut på att vara oförutsägbara utan förutsägbara men överlägsna motståndarna i det taktiska.

Analys: Den klassiska tyska totalfotbollens 3-5-2 med en släpande libero har numer bytts ut till ett mer nordiskt-engelsk 4-4-2 system som tyskarna har stora problem med- på grund av sin superstjärna Michael Ballack. Ballack är närmast galet bollkär och suger åt sig bollar i både defensiv som offensiv del av mittfältet och ger på så vis ett väldigt förutsägbart spel för Tyskland när han är med på plan. Tyskarnas största och klaraste gruppspelsseger kom även mycket riktigt i första matchen när Klinsmann vågare peta sin halvskadade mittfältsstjärna som för övrigt blev klar för Chelsea strax innan VM-start. Så plockar man bort Ballack effektivt genom att ligga tätt på honom i förstaläget och inte har den överdrivna respekt för honom som de flesta motståndare har, så kan vi mycket väl stoppa den förväntade tyska chockoffensiven. Skadar sig Ballack så har vi stora problem att se fram emot på det tyska mittfältet, så det gäller att skaka av sig respekten för honom och se till att Linderoth och Källström ligger på honom som blodiglar, om vi ska sabotera det tyska anfallsspelet och ha en chans att avancera i VM.

6 kommentarer:

  1. varför blanda siffror och namn i bilden på detta vis?? ser ju väldigt skumt ut.
    Schweinsteiger, frings och schneider måste ju dessutom känna sig jätteutanför nu...

    SvaraRadera
  2. haha varför blanda siffror och namn, det är väl ganska uppenbart att namnen är nyckelspelarna och att siffrorna inte är lika viktiga för taktiken. speciellt om man läser texten, men att läsa kanske inte är allas starka sida...

    SvaraRadera
  3. Det vore ju grymt ballt att vara det land som kickar ut värdnationen ur VM. Lagom knäckande att vara värdnation och ändå inte få vara med och spela:-)

    SvaraRadera
  4. vore ballt att balla ur mot ballack!

    SvaraRadera
  5. hur stoppar man den tyska chockoffensiven?

    tja, såhär dags (just efter den första halvleken) kan man konstatera att det gör man inte, inte om man heter sverige och har ett mittförsvar i division två-klass(iaf för dagen).

    SvaraRadera
  6. Ja det här gick ju bra, vilket jävla antiklimax...nu riktar vi blickarna mot Uefa-segrar istället.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.