2006/06/19

En tid av försäljningar stoppar jakten på pokaler?

SILLY SEASON Först lämnade Kalle Svensson, den ordinarie mittbacken. Nu lämnar Oscar Wendt, den ordinarie vänsterytterbacken. Är den enorma spelarflykten från Allsvenskan ett hinder för IFK Göteborg att bli konkurrenskraftiga i Sverige och i Norden?

Vi har alla blivit vana med dem, vi har alla åsikter om dem. Jag talar naturligtvis om de spelartransfers som IFK Göteborg och många andra svenska föreningar numer får leva med, de halvstora försäljningarna som säkrar basekonomin men som undergräver chanserna att bygga konkurrenskraftiga vinnande lag.

En intressant detalj i sammanhanget kan vara att tala om vilken arbetslivserfarenhet som unga fotbollsspelare i Sverige har idag, nämligen ingen. I dagens fotboll blir unga tonårskillar proffs i sina föreningar i Allsvenskan och har oftast inte jobbat en enda timme utanför fotbollens sfär. Denna paradox som bevisas av att inte en enda av U21 landslaget spelare någonsin haft ett jobb, ens ett tillfälligt sommarjobb (utanför fotbollen) gör att vi idag har en hel generation unga svenska fotbollsspelare som gör allt för att komma ut i Europa- för det är där man kan säkra sin ekonomi för lång tid framöver. IFK Göteborg är naturligtvis inget undantag utan har ett problem i att våra unga talanger lockas över till ligor som Danmark, Norge, Turkiet och Österrike- nationer vars ligor och lag långtifrån alltid håller en hög Europeisk standars, men som kan betala bra högre löner än IFK Göteborg kan i dagsläget.

Nu är det inte själva systemet som i ett kortsiktigt perspektiv kan förändras, det är inte heller spelarna i sig som enbart bör kritiseras utan det är frågan om "Vad ska IFK Göteborg göra för att bibehålla en stark position i Nordisk toppfotboll trots att vi tappar talanger till lågt rankade lag i Europa och ibland till direkta Royal League konkurrenter?" som vi Blåvita bör ställa oss själva och vår föreningsledning. Hur står sig en förhållandevis liten förening som Blåvitt bäst i konkurrensen gentemot det ekonomiskt starkare fotbollseuropa? Den mer långsiktiga frågan- "hur ska IFK Göteborg avancera uppåt i den ekonomiska rangordningen bland nordiska och européiska klubbar?" kommer dessutom som en naturlig följd av det här resonemanget.

När unga svenska spelare ser chansen att fördubbla, eller ibland mångdubbla sina löner är det inte konstigt att de tar chansen att göra det, speciellt med tanke på att de har tidsmässigt begränsade karriärer som via en skada redan kan ta slut om ett år eller nästa vecka. Har man en sådan arbetslivssituation, att allt man kan och känner till faktiskt kan ta slut redan imorgon så är man ju naturligtvis alltid på något sätt i jakt på att få ut så mycket av sina i bästa fall 10-15 år på toppnivå inom fotbollen. När dessa spelare dessutom inte har någon som helst erfarenhet av "vanligt" lönearbete och i många fall dessutom helt eller delvis negligerat sina studier för att satsa fullt ut på fotbollen visar sig en helhetsbild av en Allsvenska med massvis av unga talanger med ett tydligt mål- ta sig ut i Europa för att tjäna ihop en bra skrapa som man kan leva på så länge som möjligt efter sin aktiva fotbollskarriär. Självfallet finns parametrar som "Går jag till klubb X kan jag utvecklas och få landslagschans eller bli aktuella för en större klubb" men drivkraften är utan tvekan att göra det maximala rent ekonomiskt av sina korta karriärer.

Sedan finns ju alltid undantag. Det finns spelare som inte behöver känna av denna press på sig då de är och har varit väldigt framgångsrika studenter i skolgången som exempelvis Adam Johansson, det finns spelare som valt att arbeta extra vid sidan av fotbollen för att få erfarenheter inom ett annat område som före detta Blåvitt-mittfältaren Sebastian Johansson och det finns spelare som helt enkelt valt att tacka nej till proffserbjudanden på grund av att de känner att de hör hemma i Blåvitt, inga namn nämnda- inga glömda. Men undantag "gör" bara regeln, de tillämpar den aldrig för en förening. Vi kan alltid bli bättre på att skola våra unga spelare, satsa på ungdomssektionen och skolsatsningarna, bygga fram en kamratanda inom föreningen och med fansen, öka våra ekonomiska muskler och få färdigt vår nya arena- men trots diskussionen kring de mer ideologiska ramarna så måste vi ständigt ersätta de spelare som "flyr" ut i Europa. Hur gör man detta tillräckligt effektivt för att föreningen och A-truppen inte ska tappa sin slagkraft gentemot konkurrensen?

Är det fullständigt oprövade kort från lägre serier som ska ersätta de flyktade talangerna?
Är det hemvändande Europaspelare som vill avrunda karriären som är svaret?
Är det provspelare från mindre ligor som kan täcka upp?
Är det ungdomssektionen som ska börja leverera i större utsträckning?
Är det externt riskkapital som ska finansiera stora nyförvärv?

Arne Erlandssen har vid flera tillfällen reagerat mot de uteblivna satsningarna från sin förenings sida. Han tjatar envist om att man måste investera i bättre träningsplaner, uppvärmd helplan på Kamratgården och större ansträngningar för att behålla de talanger och ordinarie spelare vi har. Han visar stor frustration varje gång en spelare säljs för ett par miljoner till utlandet och har helt rätt attityd i frågan. Man kan inte vinna pokaler om man varje år tvingas sälja halva sin startelva. Samtidigt bollar Blåvitt på grund av Skatteaffären en minst sagt usel ekonomi som nu får sig en viss uppryckning tack vare våra två backförsäljningar. Vi får inte ut några marknadspriser på våra spelarförsäljningar på den senaste tiden och överpriser på sina spelare, likt Malmö FF, kan vi tyvärr bara drömma om i dagsläget...

Världen har ju blivit mindre. För trettio år sedan såg man det som ett smärre mirakel om man kunde åka till Stockholm på en dag medan man idag kan koppla upp sig mot Tokyo samtidigt som man tar ett flyg mellan Köpenhamn och Aten. Så på det viset är ju svenska fotbollsspelare mer benägna att ta klivet ut i Europa för att testa på sådana äventyr som svenska spelare förr om åren i stor utsträckning tackade nej till, oavsett stora penninglockelser. Men samtidigt så ska man inte tro att unga spelare med framåtanda och kaxighet är någon ny företeelse i det alltid så starka kollektivistiska Blåvitt. En talande anekdot från en Blåvitt-träning i slutet av 70-talet manifesterar detta ganska tydligt. Olle Nordin, en av a-lagets stjärnor, kapades stenhårt av färske junioren Glenn Schiller, och skrek högt medan han vred sig i smärtor:
- Vad i helvete gör du, juniorjävel?!
Schillers replik kom blixtsnabbt:
- Äh, är du trött ska du byta.

Så Håkan Mild, är det inte dags att byta in ett par nya grabbar mot de som valt att bytas ut mot Glasgow och Köpenhamn nu? För frågorna är många och oron är stor bland oss Blåvita. Men var är föreningens officiella plan? Var är ordförandens eller sportchefens vision för vår förenings närmaste framtid? Det är dags att börja ge oss svar på alla frågor Blåvitt.

32 kommentarer:

  1. Läs senaste numret av Offside (#4, innan Vm-numret), om talangfabriken i Ghana. Där finns en hel del att lära.

    SvaraRadera
  2. Kanske är det alla särskrivningar som hindrar oss från titlar?

    SvaraRadera
  3. Jag tycker helt klart att Blåvitt ska ha som målsättning att komma ut i Europa igen. Topplacering i allsvenskan och försöka komma igenom kvalomgångarna till Champions League eller UEFA-cupens andra omgång. Det borde vara en rimlig målsättning för alla svenska storlag, att vi sedan kommer ha svårt att mäta oss med lagen väl där är en annan sak.

    Men för att kunna göra verklighet av målsättningarna så krävs det mer än tomma ord. Så jag håller med Frankie om behovet av tydlighet och agerande.

    När det kommer till pojkspolingarna som går och bli utlandsproffs så tror jag inte man får glömma av att det handlar om vanliga killar. Vissa drar till London för att jobba på en bar, andra till Malaga för att plugga. Sedan finns det de som kan få spela fotboll och samtidigt tjäna bra med pengar. Det som är synd är att IFK inte längre är mellanstationen till de stora klubbarna, för att kunna bli det krävs det framgångar. För att nå framgångar så kan inte halva laget försvinna till andra lag som idag fungerar som mellanstationer. Och så var vi inne i moment 22.

    SvaraRadera
  4. Det är riktigt deprimerande att blåvitt inte verkar ha några som helst ambitioner att lyckas i vare sig europa eller sverige. Släpper man varenda spelare som gjort en hyfsad säsong för kaffepengar, så är något uppenbarligen fel. Vi fungerar som en jävla farmarklubb för b-ligor runt i europa, danmark, österrike, skottland, you name it..

    SvaraRadera
  5. JÄVLIGT BRA TEXT. Tar upp många saker som jag länge gått och tänkt på, varför får vi aldrig några svar från Blåvitt???

    SvaraRadera
  6. Mest tragiska är kanske att spelarna ifråga inte ens tar sig tiden att spela en hel sässong som ordinare i Blåvitt innan man väljer att flytta.
    Då kan man verkligen ifrågasätta vad de tycker om blåvitt egentligen och om de ens vill vinna SM-guld.

    SvaraRadera
  7. Blåvitt är för fattiga just nu för att kunna konkurrera helt enkelt. Man kan inte betala ut speciellt många miljonlöner med en snittpublik på typ 8000 pers. Malmö kan betala tillräckligt mycket för att undvika proffsklausuler för att man har en fint publiksnitt, bra spons och zlatanpengar.

    Skall bli intressant att se vad den nya arenan kan göra. Och hur fan skall man få göteborgspubliken till ullevi? där har vi det stora problemet.

    SvaraRadera
  8. Verkligen en nödvändig fråga att ställa:

    När kommer Blåvitts visioner?

    Änglarna går i IFK:s led hela tiden, Alltid Blåvitt sysslar med TT-rapportering och sedan finns inget där bakom. Ta tag i detta nu Baraben-män!

    SvaraRadera
  9. I fallet Oscar Wendt kan man inte säga så mycket. Ett halvår innan hans kontrakt gick ut var han en stagnerad talang som många trodde skulle sälla sig bland den digra skara av talanger utöver det vanliga som aldrig blev nåt.

    När det var dags för förlängning av hans kontrakt hade man taskigt förhandlingsläge och därför var klausulen oundviklig. I hans fall har Blåvitt fått betydligt mer betalt för än vad jag trodde man skulle kunna få ur honom för ett år sedan.

    Kan man inte redan nu göra en Oscarsförvandling av Andres? Han har inte direkt rosat marknaden på vänsterkanten så vänsterbackspositionen kanske passar honom bra? Jag är rätt så övertygad om att det knappast kan vara ett omöjligt uppdrag att göra en bra back av honom - är det nåt han visat prov på att klara av är det defensiva jobbet.

    För övrigt anser jag att det kan vara värt att riskera några bosmanfall för att få bort klausulfrågan vid kontraktsförhandlingar. Framförallt måste man förlänga en lovande spelares kontrakt innan han har ett halvår kvar och kan kontaktas av andra klubbar. Vägrar han skriva på så sätt honom på läktaren och därmed får han svårare att få ögonen på sig från större utländska klubbar (läs danska klubbar). Visa vem fan som bestämmer!

    SvaraRadera
  10. MET ETT PUBLIKSNITT PÅ CA 8000 SÅ ÄR DET INTE SÅ JÄVLA LÄTT ATT HA VISIONER!! TA MED DINA POLARE PÅ MATCH OCH HOPPAS ATT ALLA ANDRA FÖLJER DITT EXEMPEL!

    SvaraRadera
  11. senaste anonym/ Versaler? Varför liksom?

    SvaraRadera
  12. haha sicken skön "anekdot" från förr. those where the days.

    SvaraRadera
  13. Den enda tänkbara lösning för IFK är att värva tillbaka Big Mama eller vad han nu hette som spelade en B-lagsmatch under två års tid!"

    SvaraRadera
  14. Cred Baraben! Mer sånt här vill jag i alla fall se!

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  16. jävligt skumt att Lundström inte har gått ut med mer visioner i medierna och via officiella. det är helt tyst kring ica-gubben, vem är han?

    SvaraRadera
  17. Håller med. Är JÄKLIGT sugen på att Blåvitt talar ur skägget. Vad vill man vara?

    Från kvartersklubb till mästarlag till farmarklubb?

    /john

    SvaraRadera
  18. Vet inte om tiden stod still i Göteborg 1976 men vi i Sthlm betraktade det inte som ett smärre mirakel att man kunde ta sig till (och från) Göteborg på en dag.

    SvaraRadera
  19. anonym från Stockholm/ Så om någon säger långsam som en igelkott tror du verkligen han är så långsam med? Harre.

    SvaraRadera
  20. Det kanske är läge för en intervju med Mild och ICA-Stig om klubbens visioner och mål i ett längre perspektiv?

    SvaraRadera
  21. Men är det inte så helt enkelt att Blåvitt försöker få ordning på sina finanser? Är det inte logiskt att det sker innan man satsar på guld och andra framgångar? Är det möjligt att satsa öht utan klirr i kistan? Tycker det klubben gör verkar väldigt genomtänkt - i ett längre perspektiv.

    SvaraRadera
  22. /z kan mycket väl vara så.. skattesmällen tog förstås hårt på klubben och kapitalet...Sälj Hjalle till Bröndby nu för 10 miljoner sen kan vi börja bygga för Europa!!!

    SvaraRadera
  23. ÄR DET NÅN SOM VET HUR MYCKET VI FÅTT IN PÅ FÖRSÄLJNINGEN AV VÅRA BACKAR???

    SvaraRadera
  24. AAA ÄNNA. ÅTTA MILLE FÖR WÄNT. O LIKA MÖNGA FÖR KAL.

    SvaraRadera
  25. Mild kan inte trolla fram pengar. Men visst har ni rätt att klubben ska ha visioner. Men glöm inte att det tar lång tid att bygga upp en bra ekonomi så vi kan betala bra löner till bra spelare.

    SvaraRadera
  26. Någon som vet när vi får tillbaka pengarna från Skatteverket? För vi fick väl rätt i frågan om att Sella vid tiden för utbetalning bodde i Holland? Och den summan var ju den större delen av skatteskulden.

    SvaraRadera
  27. Angående publiksiffrorna på Ullevi så kan det väl aldrig hänga ihop med att publikfavoriterna försvinner på löpande band eller?
    Vi hardcore fans stöttar alltid Blåvitt, men hur är det med marginalåskådarna?
    Nej, fram med fler fix-stjärnor och behåll dem gärna något år så ska ni se att köerna börjar ringla igen utanför Ullevi.

    SvaraRadera
  28. Att släppa spelare till danska och norska ligan är fan inte vettigt. Helt ok att som i Kalles fall hamna i ett av skottlands bästa lag som i stort sett är bofasta i en eller annan cup i Europa.

    Men FCK? Ett gäng med fler svenskar än danskar i startelvan? Som oavsett om dom vinner ligan 13 år i rad kommer behöva kvala till de större ligorna.

    Förstår att den lite fetare plånboken lockar och framtiden i IFK nu är minst sagt osäker men det minsta vi kan begära är att spelarna går till klubbar längre ner på kontinenten eller till Öarna i väst.

    Sluta sälj av!

    För fan.. FCK?

    SvaraRadera
  29. Idag tycker jag att agenterna jobbar helt annorlunda mot vad dom gjorde för några år sedan, sen tror jag den här klausulen med ett bud över en viss summa gör att dom kan gå har blivit standard idag, jag tror även agenten läcker ut denna information till intresserade klubbar men det är ju bara vad jag tror.

    SvaraRadera
  30. cabron/ Nej vi har inte fått rätt i nånting än.

    SvaraRadera
  31. Jag tycker att det är genant att IFK Göteborg skriver sådana pisskontrakt med sina spelare. De måste kunna se att det är värt att betala lite högre lön till grabbar som Kalle och Wendt. Det är ju ingen överraskning att det kommer bud på dem. Ge dem en högre lön under vistelsen i Blåvitt i utbyte mot att slippa sådana jäkla "peanut" klausuler.

    Det gör mig ont att se hur illa skött föreningen har varit på flera plan under lång tid nu.

    /johnnie

    SvaraRadera
  32. Tror dessvärre inte man kommer undan klausuler i kontrakten så länge man har en liga som rankas 30e (el motsv) i Europa. Det är ju högre status nästan överallt så varför säga att Danmark och Skottland skulle vara sämre än Allsvenskan? På vilket sätt är de sämre? Tror säkert allsvenska lag kan spela hyfsat mot lagen i andra ligor, men det är inte den enda faktorn.

    Jämför ett derby på Ibrox och chansen att spela i CL varje år med att lufsa ut på Gamla och möta lag som AIK, ellos eller sundsvall. Då skiter man lätt i att motståndarna heter Motherwell emellanåt.

    Man kan nog lösa en del knutar genom att börja spela höst-vår. Då slipper man det jävla tjatet om att spelarna är svikare när de sticker mitt i säsongen. Visst kan de försvinna i vinterfönstret, men då går de in i en liga lika otajmat som de försvinner. Fair enough.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.