2006/05/28

Blåvit rapport från U21-landslagets match

U-21 LANDSLAGET I skuggan av de stora grabbarna spelade idag U-21 landslaget träningslandskamp mot Finland och självklart var baraben.com på plats för att spana in de blåvita spelarna.
Jag begav mig ifrån "Mikael Antonsson"-land (Karlskrona) till grannstaden Kristianstad för en blöt och kall match. Optimist som jag är så köpte jag en ståplatsbiljett för att spara pengar, men det var inte så smart med tanke på det regniga vädret som bara blev värre.

Första halvlek börjar med ett ganska B-lagsbetonat landslag med stjärnor som Djuric, Wernbloom, Sjöhage, Bjärsmyr och Runström på bänken.

Finland började bäst med en stolpträff redan i den 4:e minuten och alla trodde att det skulle bli en snabb kalldusch för Sverige. Läget kom efter ett passivt försvar och ett svagt agerande av elfsborgsmålvakten Abbas Hassan.

I den 6:e spelminuten fick Sverige sin första chans på en hörna av Petter Andersson som nickas ner och Viktor Elm slår till på volley, men den fångas tyvärr av den finska målvakten.

10 minuter in i matchen får Finland en farlig hörna, där den annars lysande Marcus Berg tappar sin gubbe, som nickar löst utanför.

Finland har inledningsvis det störta trycket och skapar chans efter chans. Det svenska försvaret, där Andreas Granqvist är kapten, vacklar.

Marcus berg får sin första möjlighet i den 14 minuten. Han kommer i djupet som så många gånger förr och försöker styra bollen, men målvakten kommer för nära.

Petter Andersson får ett bra frisparksläge 3 meter framför straffområdesgränsen men Finlands målvakt gör en mycket bra räddning nere i vänstra hörnet och styr ut till hörna.

I den 21 minuten kommer Berg i djupet igen, men målvakten är väl med och fångar in bollen. Marcus Berg är på hugget idag och jobbar mycket bra över hela planen.

Berg får ännu en djupledsboll i den 28 minuten och försöker dribbla, men får ingen riktig träff, och målvakten fångar lätt bollen. Detta är helt klart Sveriges bästa chans hittills, & det är mycket Marcus Berg i inledningen.

En annan Marcus (Pode) levererar bollen helt perfekt på fötterna på Berg som för dagen har nummer 10 på ryggen, men målvakten hinner ännu en gång ut och tar bollen från fötterna på honom.

Finland får en jätte möjlighet men Abbas Hassan gör en mycket kvalificerad räddning och styr ut den till hörna.

I den 37 minuten skadas Viktor Elm av en tuff skallning på en finsk spelare och linkar av planen, bara några minuter senare byts han ut och vår andra ängel, Pontus Wernbloom, kommer in på planen. Pontus kommer in och gör det han skall göra till halvtid.

Sammanfattningsvis fungerade anfallsspelet bra från start och där visade framförallt Petter Andersson och Marcus Berg klass. Försvarsspelet med Andreas Granqvist var horribelt och ett byte var verkligen på sin plats.

I pausen passade jag på att leta upp vår sportchef Håkan Mild som var där med tränarkollegan Stefan Landberg för att kolla eventuella nyförvärv.
Jag frågade Mild om de var där för att bara kolla hur det går för de egna spelarna eller för eventuella nyförvärv.
- Vi kollar bara lite på vad som finns, det finns ju många bra spelare här.
- Ingen speciell då alltså?
- Nej, kollar bara lite allmänt vet du.
Jag tror dock inte att jag hade fått ett bättre svar på den frågan även om det fanns något. Kanske kommer det en finsk U-21 landslagsman till IFK Göteborgs trupp nu under uppehållet?

Andra halvlek började de med några byten. Mattias Bjärsmyr byts in och Andreas Granqvist som spelat ganska knackigt, gick ut. I och med bytet tog Bjärsmyr över kaptensbindeln.
Det var många byten i halvtid, så jag koncentrerade mig bara på de blåvita.
När"Bjärsa" kom in märktes genast stor skillnad och det svenska försvaret såg stabilare ut.

I den 47:e minuten slår Petter Andersson en frispark precis utanför straffområdet. Den tar dessvärre på Marcus Berg som står framför målvakten, annars hade det blivit mål. Målvakten plockar enkelt upp bollen efter den har "touchat" Berg.

Pode får ett bra nickläge i den 29:e minuten, men missar chansen.

I den 52:a minuten får Marcus Berg ett bra nickläge, men bollen smiter precis utanför stolpen. Berg smörpassar den nyinbytte Björn Runström som borde ha förvaltat läget bättre och gjort mål.

I den 69:e minuten får Runström ett nytt jätteläge, men skjuter ett mycket blekt skott rakt på målvakten.

Bjärsmyr räddar, den i paus inbytte debutanten från Jönköping södra, Ivo Vazgec från ett baklängesmål. Ivo var helt ute och snurrade i straff området men Mattias kunde till slut styra ut bollen.

Vi får dagens publiksiffra på 2400 personer, som har vågat ut sig i regnet denna söndag eftermiddag.

I den 72 minuten tar Berg ett långskott utanför straffområdet men det går långt utanför.

Efter 80 minuter byts Oscar Wendt, som är den sista blåvita spelaren på bänken, in. Oscar spelar faktiskt högerback till en början. I en minut så har vi således cirka 36 % blåvita i det svenska laget, men en minut senare byts Marcus Berg ut mot Joakim Sjöhage. Marcus har efter en kämparinsats, med all rätt tagit slut.

I den 85 minuten får Sverige sitt andra gula kort genom Pontus Wernbloom (vem annars?), som gått lite för resolut in i en närkamp. Publiken njöt av den fina tacklingen men inte den danska domaren.

Efter 88 minuter missar Runström ett bra läge där han återigen skjuter alldeles för löst.

Försvaret blir mycket mer stabilt i andra med Bjärsmyr i backlinjen. Djuric kommer dessutom in och leker med finländarna som i princip ligger på marken efter honom. Petter Andersson och Marcus Berg är bäst i det svenska laget i den första halvleken. Björn Runström gör också en stabil match men annars är det inte någon jättebra prestation av U-21 landslaget, förutom i slutet av första halvleken. Matchen slutar, helt rättvist, 0-0. Möjligen hade 1-1 kanske speglat matchen lite bättre, men tyvärr blev det inga mål.

Spelaromdömen

Marcus Berg
Är bäst på plan i första halvleken men blir trött i andra och byts ut. Gör en stor arbetsinsats och med lite flyt hade det blivit mål också. Personligen hoppas jag inte han blir utlånad om Mourad kommer tillbaka till Blåvitt.

Mattias Bjärsmyr
Är planens gigant i andra halvlek när han kommer in och styr och ställer som han vill i försvaret. Några missade uppspel är det enda man kan klaga på, men han är helt klart Sveriges bästa spelare totalt sätt. Jag tror "Bjärsa" klarar det galant nu när Karl sticker till Skottland. Med hjälp av Mikael Antonsson kan det bli hur bra som helst!
Efter matchen gick "Lampan" och Bjärsa och snackade taktik men jag förstod inte vad Landberg såg för något dåligt i Mattias insats.

Pontus Wernbloom
Gör som vanligt sitt jobb, men utan att briljera denna gång. Gör flera mycket bra brytningar och har några bra nicklägen, men fick tyvärr inte ut sitt max idag.
Separat intervju med Pontus kommer senare.

Oscar Wendt
Oscar kom in i slutet och fick inte spela så mycket. Börjar konstigt nog som högerback, men gick över till vänstern vid nästa byte efter några minuter. Det han gjorde var godkänt men han fick sällan bollen.