2006/04/19

Snart föds ett nytt Blåvitt supporterfanzine!?!

FANZINESCENEN Hösten 1999 kom det sista numret av Rena Rama Blåvitt ut på Gamla Ullevis läktare. Under 1980 & 1990-talen var fanzinet den stora informationsmässiga supporterrörelsen på de Allsvenska läktarna. Elig (Ett lag i Götet), Änglatjöt och Milda Makter är andra exempel på supporterproducerade fanzinetidningar som skrevs och spreds med Blåvita förtecken.

Så vad var egentligen dessa fanzine?
Ni som är lite yngre kanske inte riktigt förstår vad fanzinen egentligen var för något, men även om det kan vara svårt att förstå för er så fanns det faktiskt en tid där internet inte ännu var tillgängligt till de flesta och där datorer knappt fanns i någons hus och hem. På den här antika tiden där dagens supporterdinosaurier var unga så har man trots bristen på internet ett enormt behov av att debattera, skriva om och skildra det Blåvitt man älskade då som vi älskar idag. Här blandade man matchrapporter, humor, krönikor, supporterdiskussioner, kritik mot föreningen och rena nyhetsartiklar. Det var levande läktartidningar av sin tid.

Fanzinen var en slags tidning som såldes på läktarna bland supportrar, oftast var de svartvita (ja tänk er den besynnerliga tanke), i A5 format (ett ihopvikt A4) och drevs av enstaka supportrar eller mindre grupper av supportrar. Priset låg nästan alltid på 10 kronor även om de flesta fanzine i slutet av 1990-talet följde konjunkturen och höjde sina pris till en tjuga. Elig (Ett lag i Götet), Änglatjöt, RRB, Milda Makter, The Mighty Gothenburg Fanzine och Blåvit front var det sex skrifter som kom ut på Ullevis läktare. Den sistnämnda en produktion som undertecknad stod bakom och som inte direkt lös av kvalité...

Ett levande fanzine trots internet?
Med internets allt större etablering så tog hemsidor, nätforum, nättidningar och numer bloggar över informationsflödet som ständigt strålade från läktarna. Bland annat så föddes klubbens hemsida som tog över en del av debatten. Men traditioner är någonting som är värt att behålla och föra vidare till framtida generationer. Lite med denna nostalgi bland många av oss dåtida fanzineläsare och lite med vilja om att engagera fler ur den äldre Ullevi-generationen i de vardagliga diskussionerna kring Blåvitt föddes därför idén om att åter starta ett nytt Blåvitt fanzine som säljs på Ullevis läktare.

Så är du intresserad av att delta i det nya fanzineprojektet som Baraben.com sätter i verket, kanske med dina egna texter, krönikor, matchreportage så hör av dig till oss på Baraben. Vi söker även tryckare, personer med layoutkunskaper och tidningsförsäljare. Hör av dig till kontakt@baraben.com om du vill medveka på något sätt i försöker att starta igång ett nytt fanzine med blåvita förtecken! Till sist vill vi påminna om hur klockrent man analyserade djurgårdsfansen i det sista utkomna numret av RRB (se högerspalten):

11 kommentarer:

  1. Simma uppför niagarafallet...?

    SvaraRadera
  2. Fan va länge jag väntat på en comeback. Idag med datorer av hög kvalité och mailadresser osv kan man ju skapa ett fanzine som är klasser bättre än dåtidens...

    SvaraRadera
  3. Illa att du glömde The Mighty Gothenburg Fanzine! Lägg genast till! I övrigt är det alltid värt beröm att uppmärksamma fanzinekulturen. Lycka till med ert projekt, glöm bara inte CAPS LOCK-knappen den här gången! Varför censurerade du HL:s namn från RRB-artikeln, förresten? :)

    SvaraRadera
  4. ÄNTLIGEN!!!

    Riktigt riktigt skönt!

    SvaraRadera
  5. Margaret on the guillotine/ Han vill själv inte synas i det sammanhanget numer med tanke på sin nya arbetsgivare och det tyckte jag han kunde få.

    Sen gällande caps lock så var det ju för fan med flit, som den analfabet jag är bokstaverar jag alltid när jag skriver hehe. Men 7 år senare har man förhoppningsvis en hel del förbättringar hittat...

    SvaraRadera
  6. bra initiativ. det kommer en hel del sådana härifrån...

    SvaraRadera
  7. När det gäller kvalité så är det ju hemmabygget som är en del av fanziekulturen.. vore ju skittråkigt om kulturskriften, eller vad man ska kalla det, var proffsigt gjord med snygg (rak) layout. Less is more!

    SvaraRadera
  8. you'r the one/ Vi får se till att skabba till det maximalt... ;)

    SvaraRadera
  9. Blåvita fanzin är, var och bör förbli 80- och 90-tal.

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att ÄT var överlägset bäst ;-)

    SvaraRadera
  11. Samtidigt kan vi ju inte tillåta Sportblaskan, jaa den rosa, ta över matchprogrammen..nåt måste vi göra!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.