2006/02/27

Är Djurgårdens tid som "marknadsledande" snart slut?

SILLY SEASON Den 20 Januari 2003 presenterade Djurgården stolt sitt nya samarbete med Volvo. Detta samarbete var ett resultat av det sponsorutbyte som IFK Göteborg och Djurgården inledde i början av 2000-talet. Men en av männen bakom dealen jobbar inte längre för Volvo Personvagnar. Den mannen heter nämligen Bengt Kjellberg och är nominerad till en plats i IFK Göteborgs styrelse.

När DIF lanserade samarbetet med Volvo intervjuade DIF.se bland annat Bengt Kjellberg om samarbetet med Djurgården för Volvos del. Kjellberg som vid tidpunkten var informationsdirektör för Volvo Personbilar uttryckte sig minst sagt positivt om samarbetet med Djurgården.

- Vi har under en tid sökt en plattform i Stockholmsområdet som en del i vår marknadsföringsmix. Djurgården är ett mycket starkt varumärke. Man kan säga att de är marknadsledare i fotboll. En sådan partner vill vi jobba ihop med.

Bengt Kjellberg till DIF.se 20/1 2003


Vid tidpunkten arbetade Kjellberg för Volvo Personvagnar men var även styrelseledamot i IFK Göteborg Promotion AB så han var minst sagt inblandad i det sponsorutbyte som man hade och ännu har med Stockholm och Djurgården. Adeccos sponsring av IFK Göteborg är ju ett av resultaten från detta samarbete.

Men då Kjellberg sedan årsskiftet inte längre arbetar för Volvo Personvagnar utan driver ett eget företag inom konsulttjänster och PR väcks självfallet förhoppningar från Barabens sida att han kan vara med och än mer aktivt se till att med kraft förändra följande påstående: "Djurgården är ett mycket starkt varumärke. Man kan säga att de är marknadsledare i fotboll. En sådan partner vill vi jobba ihop med." I och med att Kjellberg känner till vilka premisser som storföretagen anser är attraktiva och med tanke på att han tycker att Djurgården i dagsläget (eller i alla fall 2003) är "marknadsledare i fotboll" så är omfattande nytänkande och förändringar att vänta på Kamratgården?

Steg ett i en sådan process skulle ju kunna vara att se till att en av våra huvudsponsorer, närmare bestämt det lokala jätteföretaget Volvo Personvagnar, inte har en officiell policy att anse att Djurgården är marknadsledande inom svensk fotboll. Oavsett om det innebär att man måste driva igenom förändringar inom IFK Göteborg eller förbättra relationen till storsponsorn i fråga. Det vore kanske dags att övertyga Volvo om att det finns andra samarbetspartners för att synas i Stockholm än att satsa miljonbelopp på IFK Göteborgs främsta konkurrent från "baksidan"? Nu när Kjellberg inte längre behöver tänka i första hand på Volvos bästa. Frågorna är i alla fall värda att ställa.

Sedan har man ju även Kjellbergs uttalande om Volvos eventuella avhopp från sponsorskapet av IFK Göteborg i tankarna. 8 Juni 2005 sa han till SVT på frågan om kunde komma att avbryta kontraktet med IFK Göteborg av affärsetiska skäl:
-Och det kan det absolut bli frågan om, säger Bengt Kjellberg till SVT.

Även om det är svårt att bedöma vilken fråga journalisten egentligen ställt när Kjellberg svarar så har en del kritik mot uttalandet lyfts på diverse internetforum. Detta främst på grund av att Kjellberg som ovan konstaterat sedan länge i olika former arbetat och samarbetat med IFK. Bland annat som styrelseledamot i IFK Göteborg Promotion AB men att han som ansikte utåt för Volvo Personvagnar ofta medialt sett ut att prioritera Volvos bästa framför IFK Göteborgs. Två prioriteringar som trots kritiken och spekulationerna om diverse avhopp faktiskt gick att kombinera och förhoppningsvis kommer göra det även under en lång tid framöver.

Vi hoppas att Bengt Kjellberg aktivt kommer att utnyttja den tre decennier långa erfarenhetsbank han skaffat sig inom Volvokoncernen, men vädjar att han aldrig tar med sig ett av Volvos koncept till IFK Göteborg. Sälj aldrig föreningen till några jänkare. Vi har ju redan skräckexempel på sådana här transatlantiska försäljningar i svensk fotboll, det räcker och blir över.

23 kommentarer:

  1. Skall dom ändra sig och explicit meddela att Blåvitt nu är ledande inom fotboll i Sverige?
    Blåvitt VAR ledande , men DIF och MFF gick om.
    Tror inte att de helt utan anledning ändrar sig och går ut med att Blåvitt nu är ledande... det säljer nog inte.

    SvaraRadera
  2. anonym/ Poängen är ju att IFK ska ändra så att man i fortsättningen är ledande, i allas, även Volvos ögon...

    SvaraRadera
  3. frankie:
    jaha, vad syftar detta på då?
    "Steg ett i en sådan process skulle ju kunna vara att se till att en av våra huvudsponsorer, närmare bestämt det lokala jätteföretaget Volvo Personvagnar, inte har en officiell policy att anse att Djurgården är marknadsledande inom svensk fotboll."

    Skall de ändra sin profil och tona ned beskrivningen av DIF ? Vad skall de skriva om blåvitt`?

    "marknadsledande" - citattecken tyder på att du inte håller med.

    En bra styrelse är inte en som förnekar verkligheten och försöker få sponsorer att ändra i sina policies.
    Det enda sättet är att förbättra Blåvitt så att de åter är ledande i Sverige. Blåvitt har saker de redan nu är ledande inom, talangutveckling är ett. En tydlig vision och en realistisk plan för dess genomförande är sådant som lockar sponsorer, inte att älta vad sponsorerna tycker om andra föreningar. Det är bara business.

    SvaraRadera
  4. "marknadsledande" - citattecken tyder på att du inte håller med.

    Nej citattecken visar att det är någon annan än jag själv som uttrycker det just så, som jag ser det är Malmö FF och inte Dif marknadsledande på sponsorsidan.

    Skall de ändra sin profil och tona ned beskrivningen av DIF ? Vad skall de skriva om blåvitt`?

    Senast jag kollade så håller jag på IFK Göteborg och utgår därför från förändringar som IFK Göteborg kan göra för att förbättra sin situation på olika sätt. Med andra ord innebär ju inte "se till att en av våra huvudsponsorer...inte har en officiell policy att anse att Djurgården är marknadsledande inom svensk fotboll." att vi ska tvinga Volvo att skriva något speciellt eller uttrycka sig på ett speciellt sätt gentemot oss.

    Tvärtom ska vi se till att vara ledande på alla områden så att det är oss och inte andra föreningar som man talar om i dessa ordalag.

    Det är bara business.
    Its not personal- its buisness. And were in it. So get used to it.

    SvaraRadera
  5. marknadsarbetet är viktigt. se på frölunda indians, tex deras souvenirsida, ett föredöme

    SvaraRadera
  6. som sagt... med en tydlig vision och en realistisk plan för genomförandet är precis det som DIF antog i slutet av nittiotalet. Svenska klubbar ligger efter på de flesta områden , kompetenta styrelser är ett.
    Det låter som att jag öser lovord över DIF , men man måste erkänna att de gjort mycket bra ifrån sig på 2000-talet. Både på planen och i styrelserummen. AIK föll på en väldigt grundläggande sak - att se till att man har råd att misslyckas.
    De hade inte råd med ett mellanår.
    MFF och DIF klarar av det. Detta ger långsiktighet och det är anledningen till att dessa föreningar är så stora hot.
    Klarar Blåvitt att kapprusta med DIF och MFF. DIF har det dyraste laget någonsin i Sverige. MFF ligger nog inte långt efter. Höjer de sig en nivå till kan de ha klasspelare på varje position.
    Kan IFK matcha detta utan att lägga ut stora summor på nyförvärv?
    DIF och MFF är dessutom i en sits att de kan ta bättre betalt för sina spelare. DIF fick 40 miljoner för Larsen, Johansson och Stenman.
    Detta var i underkant med tanke på Larsen. 8 miljoner för Stenman. Vad fick IFK för sina backar som förmodligen håller högre klass?
    Det känns som att Blåvitt måste hitta på något snart, innan avståndet ökar ännu mer.
    Se på Bröndby , som efter att ha kvalat till UEFA-cupen, fått ordentligt betalt för sina spelare. Över 100 miljoner för Agger och Skoubo. Kvalar DIF till UEFA-cup så är det möjligt att spelare som Hysén och kanske Quirino går för stora summor.

    SvaraRadera
  7. "genomförandet är precis det som DIF antog i slutet av nittiotalet. Svenska klubbar ligger efter på de flesta områden , kompetenta styrelser är ett."

    SÅ DIF ÄR INTE FRÅN SVERIGE ELLER?

    SvaraRadera
  8. Kvalar DIF till UEFA-cup så är det möjligt att spelare som Hysén och kanske Quirino går för stora summor.

    DET ÄR IFK GÖTEBORG SOM KOMMER KVALA TILL UEFA-CUPEN I ÅR.

    SvaraRadera
  9. anonymous:
    Du verkar bara vara ute efter att märka ord. Läs inlägget nogrannare...
    DIF kan också kvala in till UEFA-cupen. Hur? Du verkar inte ha så bra koll, det är säkert fler saker som du inte har koll på vilket gör dig svår att debattera med.
    Gör din läxa och läs på innan du uttalar dig.

    SvaraRadera
  10. anonym/ Din logik brister då du talar om att Dif skulle börja sälja spelare dyrt plötsligt för att de kvalat in till UEFA-cupen. IFK kvalar till UEFA-cupen med och Malmö har inte varit där på en evighet, ändå har de sålt Rosenberg och Zlatan jävligt dyrt, till övepris skulle jag nog hävda.

    Så det handlar ju mer om förhandlingsteknik och föreningars mod gentemot större fotbollsjättar än ifall man etablerar sig för cupspel på kontinenten, de dagarna när det var den effektivaste exponeringskanalen försvann med Bosmandom och medierevolutionen.

    Klarar Blåvitt att kapprusta med DIF och MFF

    OM man ska dra en paralell till modern historias största kapprustning kan man ju se på hur Sovjet och USA kapprustade militärt men att Sovjet som hade mindre resurser led mycket hårdare av kapprustningens effekter än de som lockade med dem i samma kapprusning. På samma sätt vill jag påstå att det verkligen inte är vare sig nödvändigt eller smart att hoppa på den kapprustning som Djurgården håller på med där man satsar större och större summor för spelare som håller ungefär samma nivå som de vi har, bara att de förvärvas på ett sätt som gör dem mycket dyrare.

    Dessutom använder man sig av en slags ekonomisk doping där man bara använder externt kapital för att finansiera projekten, något som tar slut förr eller senare när riskkapitalisterna märker att man spenderar pengar utan att få resultat eller avkasning. Noteras skall att DIf haft ett jävla FLYT med, för utan tex Sören Larssen-köpet hade Blåvitt vunnit allsvenskan redan i fiol.

    Nu är Mats Persson borta och firma Håkan Mild, Gertmo mfl har tagit över. Det är nyckeln till framgångsrika spelaraffärer, inte att påbörja en extern miljonrullning á la Dif.

    SvaraRadera
  11. Frankie: Med tanke på att det bolag som sköter externt kapital hos DIF går med kraftig vinst så lär inte det hända snart. Poängen med Djurgårdens konstruktion är att DIF ej tar den ekonomiska smällen om det floppar.
    En bra säkerhetsgrej.

    Jag tror definitivt att storleken på en eventuell försäljning av t.ex Elmander trissats upp av UEFA-matcher och landskamper. Det var först efter att Rosenberg och Larsen debuterat och gjort succé i landslagen som det uppstod intresse från större klubbar. Gör man bra ifrån sig i internationella matcher så får man direkt en kvalitetsstämpel på sig.
    Bara för att spelaren presterar i allsvenskan betyder inte att storklubbar står på rad. Kanske klubbar som Heereenveen och så... men inte Man Utd , Schalke eller Ajax. Jones Kusi-Asare gjorde 12 mål i allsvenskan , intresset från utländska klubbar har varit obefintligt. Fler exempel finns...

    DIFs dyraste värvningar är Jonsson och Quirino. Jonsson vore en grym tillgång för blåvitt och skulle passa bra i spelet. Han kostade mycket , men är enormt viktig för DIF. Hur bra Quirino är vet ingen , men jag skulle gärna byta honom mot M.Berg om man säger så...

    Vet inte om man kan se det som tur att Larsen blev så lyckad... om de inte köpt honom hade de köpt någon annan. Det är en mycket viktig spelartyp i laget och de har varit bra på att hitta "nior". Hur många mål hade Jones gjort om inte Larsen funnits? Han gjorde 12 mål på 19 matcher , och då spelade han högerytter i många har jag för mig.
    Hysén klev fram när Larsen stack , det kanske han hade gjort tidigare om inte Larsen funnits.

    SvaraRadera
  12. Skall vi leta efter förebilder marknadsmässigt tycker jag vi skall snegla mot FC Köpenhamn snarare än mot dif. Att de inte lyckats fullt ut ännu, med de resurserna och den truppen, är en gåta som nog får skyllas på tränaren. När de väl får till det kommer de vara den klarast lysande klubben i norden under lång tid.

    Alfred

    SvaraRadera
  13. Det är bara att läsa årsredovisningen, Frankieboy, så inser man att IFK inte kommer vara i närheten av att vara marknadsledande på åtskilliga år. Visst kan vi nå sportsliga framgångar, men det beror på att vi har värvat billiga men duktiga juniorer under de senaste åren. Jag ser dock inte i någon 80-milles försäljning i från kamratgården och det finns ingen anledning att hoppas på markant ökade sponsorintäkter heller för den delen.

    Sanningen är att vi inte har några pengar och inga reserver så du bör inte förvänta dig några spektakulära värvningar tills vi antingen har vunnit skattemålet eller fått en ny arena med höjt publiksnitt... I min mening är det just skattemålet som är en oerhört viktig tröskel att komma över, om vi inom en snar framtid skall ha någon chans whatsoever att bjuda Malmö och Dif på en match när det gäller allt utanför fotbollen (och som indirekt underlättar för sportsliga framgångar - läs $$$).

    "Dessutom använder man sig av en slags ekonomisk doping där man bara använder externt kapital för att finansiera projekten" - Frankie

    Så vad är skillnaden mellan detta och en eventuell framgångsrik supporterfond?

    SvaraRadera
  14. ludwig james/ Först och främst, gällande din paralell till Supporterfonden: "Dessutom använder man sig av en slags ekonomisk doping där man bara använder externt kapital för att finansiera projekten" - Frankie

    Så vad är skillnaden mellan detta och en eventuell framgångsrik supporterfond?


    Det är ungefär som att jämföra Stig Töfting med Håkan Mild. Två olika världar.

    De privata finansiärer som köper in spelare till AIK (Lex Boateng) och DIF (Lex Mattias Jonsson mfl) begär tillbaka avkastning på sin investering.

    Supporterfonden ger villkorslöst pengar till IFK Göteborg för att de ska stärka sin organisation och sin ekonomiska ställning utan att begära tillbaka pengar om det går bra. Vi gör det av kärlek till Blåvitt, riskkapitalisterna i Stockholm gör det till stor del för att de är spekulanter som vill ha en chans att tjäna pengar. Med andra ord två olika sidor av "samma mynt".

    Sen säger du: Det är bara att läsa årsredovisningen, Frankieboy, så inser man att IFK inte kommer vara i närheten av att vara marknadsledande på åtskilliga år

    Men vadå, det är väl ett bevis på att man just måste satsa offensivt, sätta upp höga mål och ständigt arbeta på alla fronter med att förbättra organisationen. Man kan ju inte vara så kortsiktig att man säger "det kommer inte ske på många år", för börjar man inte nu med det arbetet så dröjer det ju ännu längre innan man åter kan titulera sig som "bäst på marknadssidan".

    Till sist vill jag svara på din kommentar: så du bör inte förvänta dig några spektakulära värvningar tills vi antingen har vunnit skattemålet eller fått en ny arena med höjt publiksnitt...

    och påpeka att jag faktiskt inte förväntar mig några som helst nyförvärv vare sig just nu eller till nästa år om ekonomin inte tillåter. Snarare är jag väldigt intresserad av hur de ekonomiskt ansvariga kommit fram till att det var helt ok för Håkan Mild och co att spendera 3,5 miljoner på Ali Gerba när vi just nu har en tuff ekonomisk tid, skattemål eller ej inräknat.

    Alfred/ Jag håller med om att man ska sikta mot stjärnorna, men samtidigt ska man vara medveten om vart trädtopparna finns. Alså så måste man inse att man konkurrerar främst med MFF & Dif om sponsorer och marknadsutrymme på den svenska fotbollsmarknaden. Och vet man då att ens konkurrenter har bättre förutsättningar på olika områden måste man arbeta med att förbättra dessa...

    Pax/ Zlatan såld för överpris till Ajax?

    Frankie var det inte så att Ajax (+Hasse Borg) såg vad vi inte såg här i Sverige och att killen gick till oerhört realistiskt pris egentligen.


    Ja det är ju naturligtvis en vettig vinkel på affären med. För den ändrade på sätt och vis förutsättningarna för den svenska spelarmarknaden. Men sett ur ett historiskt perspektiv och ett marknadsperspektiv är det en smått sanslös deal som MFF gjorde. Nu har den som "tur är" öppnat för liknande affärer i framtiden. Baksidan av detta är ju tex att en "Anton-affär" medialt och bland supportrar sågas sönder och samman...

    SvaraRadera
  15. För att svara på frågan - Nej. Jag tror tyvärr inte att DIF:s (och MFF:s) tid som marknadsledande är slut än på ett tag.
    Vem som är mest ledande av dessa två är av mindre vikt enl mig.
    Båda har rejäla ekonomiska muskler. DIF främst genom externt kapital som ordnar bra spelare och sedan lyckas man sälja dyrt och MFF säljer dyrt (Zlatan & Rosenberg) och drar in feta pengar från sponsorer (ca 37 mille 2004 om jag inte minns fel).
    Som vi alla vet är det så att pengar = bättre trupp = mer framgång i längden (även om alla kan göra ett skitår ala MFF 2005).

    IFK behöver en vinstlott för att kunna vara med och konkurera framöver.
    Om den vinstlotten sedan består i att vi får fram en supertalang som vi kan sälja för 40 mille (eller två nästan-super-talanger för 20 mille styck), en ny huvudsponsor som garanterar ytterligare 10 mille / år in i kassan i fem år, eller om vi kommer att snitta 17500 pers på NyGamla trots svinhöga biljettpriser och dessutom säljer öl & souvenirer ala Goe-Indianerna alternativt att Plånbok, Halse och ytterligare ett par förmögna snubbar bestämmer sigför att pynta in totalt 35-50 mille i IFK Göteborg Fotboll AB spelar mindre roll.

    Vi behöver pengar in i kassan.
    Vi behöver en hel del och det gärna så fort som möjligt.

    SvaraRadera
  16. ohj/ Jag har en känsla av att du kan pusta ut gällande skatteskulden, i alla fall kortsiktigt. För jag är övertygad om att de vill ha in pengarna och då inte kommer gå på offensiven just nu när Blåvitt inte har dem, utan lär ge IFK anstånd och så får vi låna upp dem om vi nekas att stryka skulden i nästa instans...

    SvaraRadera
  17. Nej.
    Men det trgiska är ju att vi även om man bortser från en ev skatteskuld så gör vi ett pissigt resultat.Vi har inga pengar på banken och inte så mkt mer tillgångar vi kan skriva upp (ala Kamratgården).

    SvaraRadera
  18. OHJ/ Nej det har du ju förvisso helt rätt i. Man kan tex jämföra Frölundas souvenirförsäljning med IFKs och se en med enorm procentuell vinst och en med ganska usel. Gissa vilken som är den framgångsrika...

    Det finns mycket att jobba med.

    SvaraRadera
  19. Helt sant att det finns mycket att jobba på för klubben, på marknadssidan och på planen. Jag tycker dock att vi supportrar får ta oss samman och stödja klubben i våra hjärtan. Hur man gör det är oviktigt det viktiga är att man gör det. Köp årskort, handla i shopen eller stödj fonden. Jag har länge avvaktat men idag ska jag pynta in lite till fonden. Jag hoppas att andra gör det också. Framåt!/Fredrik

    SvaraRadera
  20. Att tro att IFK är större än Djurgården är en patetisk tanke.
    Djurgårdens storhetstid i Sverige är i sina födelseår.

    Ett så enormt world wide webb och jag lyckas hitta den mest patetiska bloggen av alla.

    Ack å ve.

    SvaraRadera
  21. Anonymous:

    Skönt att en så insatt & objektiv källa som du kommer hit & delger oss din visdom & kunskap.

    Hade du kul på Ullevi sist förresten, eller i Södertälje?

    (Avd: Ibland får man mata trollen...)

    SvaraRadera
  22. Ja vi hade jävligt kul senast ner på Ullevi, vad vart det? 1-3 till DIF om jag kommer ihåg rätt. Eller om du menar matchen mot ÖIS där vi säkrade guldet? DIF kommer att äga svenskfotboll i minst 10 år.
    Inse fakta bönder.

    SvaraRadera
  23. Den sista posten är en rysare. Sätter en jämn hundring emot i ett vad om anonym blir icke-anonym!

    *skrattar*

    Bönder?

    Cork.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.