2006/02/26

Här ska ståplatsen ligga!

ARENAN Kapaciteten på den nya arenan som ersätter Gamla Ullevi kommer bli 17 000 platser fördelat på 13 200 sittplatser och 3 800 ståplatser. Nu pågår debatten mellan de olika supporterklubbarna om var på arenan ståplatssektionen bör finnas.

Enligt en av Gais större supporterklubbar, "Gårdakvarnen", gick det nyligen hållda arenamötet i följande ordalag:


Det finns en klar öppning för att kunna få hemmaklackens ståplats på Östra läktarens långssida, det stod klart igår. Och samtliga supporterföreningar var också överens om att vi ska kämpa för att så ska det bli (förutom möjligen Änglarna, det ryktas lite att de kan tänka sig att ställa sig på kortsidan). Det är tänkt att vi ska ha ett möte alla föreningar i mitten av mars för att snacka ihop oss. Då visar det väl sig vad för ställningstagande man har. Om nu möjligheten finns anser jag att man inte ska vika sig på den punkten. Mitt förslag är att man kämpar för att få 3000 av ståplatserna på Östra som hemmaklack och resterande på Södra, som i dagsläget, för bortaklackarna.


Så vad tycker du? Ska man ha ståplatsen på kortsidan eller långsidan? Och bör vi Blåvita placera klacken på kortsidan även om ståplatsen skulle hamna på Östra långsidan (mot polishuset)? Eller är beslutet att bygga ståplats felaktigt överhuvudtaget?

Se Gårdakvarnens bilder på arenamodellen här.

47 kommentarer:

  1. Det är väl helt ok med ståplats så länge som det är där klacken ska stå, ha ståplatsen på långsidan tycker jag ska vara målet. Finns vad jag vet ingen vettig anledning att ställa sig på kortsidan om man inte behöver (om man nu är klackmänniska).

    SvaraRadera
  2. Ståplats på kortsidorna och ha klackarna där. Om det nu måste vara ståplats. Långsidorna skall vara sittplatser, det är där vi ska försöka fylla upp med "marginalare" på dyra platser.

    SvaraRadera
  3. Varför i hela helvetet sätter dom inte samma sorts stolar som på Råsunda på den nya arenan där det är tänkt att vara ståplats? Sätt ut normala stolar på långsidorna och råsunda-stolarna på kortsidorna! Så går det att spela i europa med arenan!

    SvaraRadera
  4. anonym sö feb 26, 09:25:41 PM / Jag har hört att det finns viss oro för vandalisering av sittplatserna om man har ståplatser på sektioner med stolar. På Råsunda är det väl bortmonterbara sittplatser på kortsidorna? I alla fall så är inte samma lösning önskvärd som jag ser det då den är ganska out of date, dock finns säkert liknande lösningar i lite mer tidsenlig tappning som är funktionabla...

    SvaraRadera
  5. Ståplats på ena långsidan låter ju sådär om vi ska sikta på att spela europacupspel på nya arenan. En tom långsida med andra ord...nätack.
    17000 sittplatser tack, varav en speciell sektion som ändå är uttalad klacksektion där folk får stå.

    SvaraRadera
  6. "Kapaciteten ska vara 17 000 personer fördelat på 13 200 sittplatser och 3 800 ståplatser."

    Känns ju katastrof - Alltså max kapacitet under internationella matcher på vår nya arena kommer att toppa 13,200. Alla matcher kommer att spelas på nya ullevi och inte våran splitternya arena! Hur tänker dom egentligen?!

    Det känns som blåvitt bara nickar vänligt och hakar på.
    Blir det den här arenan som visats nu så kommer ju IFK inte ens lägga en tanke på att bygga en egen arena.

    Hade verkligen velat veta hur mycket IFK försökt att bygga en egen arena. Allt är möjligt bara man ger sig fan på det.

    Vart fan är visionerna blåvitt!?

    SvaraRadera
  7. Alla matcher kommer att spelas på nya ullevi och inte våran splitternya arena! Hur tänker dom egentligen?!

    Det argumentet lär inte bita på någon inom Blåvitt i alla fall, för jag är övertygad om att man hellre ser 40 000 betalande personer på internationella matcher än att se 17000 eller 20 000 på den nya arenan. Ekonomiskt är det ohållbart att spela eventuella Champions League-matcher på nya arenan istället för på Nya Ullevi.

    Sen lär det dessutom finnas chans att lösa dessa ståplatser som sittplats för europeiska matcher, OM man planerar för detta redan nu. Så att man tex ska kunna spela kvalmatcher och UEFA-cupmatcher...

    SvaraRadera
  8. Finns det några nybyggda arenor i Europa som har ståplats på långsidan?
    Det känns 80-tal, det känns gais, det känns gärsgårdsserie.
    Allseater med klacken på kortsidan är självklart.
    Gais har ingen talan för dom är inte med i alliansen, dom skall vara jävligt glada att dom får vara med överhuvudtaget.

    // Z

    http://www.playforyourclub.com/index.php

    SvaraRadera
  9. Kan verkligen inte förstå varför klacken ska vara tvingad att stå på kortsidan? Varför ska man som klackmedlem gå med på att stå på kortsidan? Varför? Det finns ingen anledning. Tom långsida på Europacupmatcher? Tja ståplatserna kommer ju för det första inte att täcka en hel långsida och för det andra så kommer det inte spelas speciellt mycket europacupmatcher på den nya arenan så det spelar ingen roll i vilket fall som helst. Nä ge de trogna suportrarna bra platser på långsidan.

    SvaraRadera
  10. Jävlar vad man kommer få kämpa för att få tag på ståplats biljetter sen ;)

    SvaraRadera
  11. Skippa ståplats för satan! Det går ju att stå ändå, om man kör med fällbara säten/stolar.

    SvaraRadera
  12. Sossestyret i Göteborg förstör. 17000 i publik är ett persiflage. Huruvida Göteborg är en liten storstad, eller en stor småstad spelar ingen roll; arenan är för liten hur betraktaren väljer att se på saken.

    SvaraRadera
  13. Att det ska va så jäkla svårt för ståplatsfolk att stå upp på en all-seater, vad är problemet? Som någon annan skrev här, det luktar Gajs-mentalitet lång väg. Bygg en all-seater direkt.

    /Danieli

    SvaraRadera
  14. På Ullevi finns vad jag vet 0 ståplatser fast där står ett par tusen pers upp varje gång det är derby. Vad är problemet med all-seater?

    SvaraRadera
  15. Sitt- eller ståplatser spelar ingen större roll. Med sittplatser finns det bättre koregrafimöjligheter samt mer kapacitet på internationella matcher. Men det viktigaste är nog att vi får klacken på kortsidan vilket skulle betyda mer än många tror.

    SvaraRadera
  16. Någon som tänkt på framtiden? När hela "Ståplatssektionen" kommer vara avstängd under europacup spelet, då ståplats inte får användas... De flesta allsvenska lag har sin klack placerad bakom målet, Nåt fel med det?

    SvaraRadera
  17. Förstår mig inte på den tvångsmässiga viljan att ha klacken på långsidan. Se på guliganerna som hade samma krav för B Arena. Dom flyttar till kortsidan i år i stället.

    Sedan står det väl inte riktigt klart än om dom 3 800 ståplatserna finns på en ståplatssektion eller om det är en sittplatssektion där folk står upp ändå, som det är på tex Råsunda och Nya Ullevi idag.

    SvaraRadera
  18. Bygg en all-seater med drygt 20 000 platser.

    SvaraRadera
  19. Mattsson:
    På en välplanerad arena är sikten bäst högt upp och centralt på kortsidan.

    SvaraRadera
  20. Som nämnts ovan flyttade guliganerna sin klack från lång till kort. Ackustiken var så mycket bättre på kortsidan. Droppen för dem var när Gefles klack hördes bättre från kortsidan än Elfsborgs på långsidan.

    I övrigt så är jag för en all-seater med ståplatsmöjligheter, samt en något större arena, ca 20 000 platser.

    SvaraRadera
  21. Jag förstår inte alla som skriker efter en större arena, vi har ju redan ullevi för de stora matcherna. Det måste ni ju fatta själva att man inte bygger en arena som konkurerar med ullevi.

    I ärighetens namn, hur ofta tror ni den nya arenan kommer att vara utsåld i allsvenskan. Vi vill väl inte ha en ny koloss där läktare gapar tomma på matcherna. Skall vi fylla den nya arenan vid matcherna i allsvenskan måste vi redan nu typ fördubbla publiksnittet (om vi bortser från derbyna som väl även fortsättningsvis kommer att spelas på ullevi).

    Jag tycker 17 000 låter alldeles lagom, fatta vilken stämning det kommer att bli på matcherna. En stor eloge till de som planerar arenan också för att de ändrade sig och byggde in hörnen efter et första förslaget.

    Jag är också för en all seater och att klacken ska stå på kortsidan, där hörs och syns den bäst.

    graucho

    SvaraRadera
  22. Jag lägger min röst på en "all-seater arena" med klacken på kortsidan. Som ngn tidigare sa, kolla hur det såg ut uppe i Ellos när Ellos-folket stod i ett av hörnena på arenan. Det var nog inte riktigt så lyckat som det var tänkt. Givetvis så vore det ju bra om man kunde få in en klack på en långsida, men risken finns nog att det blir i ett av hörnena, och då lär det vara ganska så begränsat utrymme. Dessutom så lär väl inte säkerhetsfolket vilja ha sittplatsfolket för nära ståplatsfolket i onödan. Detta med tanke på bengaler, rökbomber osv. Kan lätt bli en tung stämning.

    Men som sagt. All-seater med klackarna på kortsidorna är min önskan.

    /Martin

    SvaraRadera
  23. Är det någon som vet vad man beräknar att ett tak över resterande delen av arenan skulle kosta?

    Varför inte låta SvFF betala detta med tanke på att arenan även skall bli national arena för damfotbollen.
    Kan de hosta upp en massa pengar till nya råsunda, så borde de kunna finansiera ett tak över vår nya arena så att den håller för slitaget och en hög standard.

    Och det vore ju idiotiskt att inte ha sittplatser över hela arenan. För att kunna fylla nya Ullevi med internationell fotboll krävs det Champions League (Man U/Barca). Och att komma upp till de nivårna kommer ju att dröja.
    Man får ta ett steg taget.
    Det bästa vore att skapa de bästa förutsättningarna med det nya arenan med dagens blåvitt och dagens ekonomi, vi har inga miljoner på banken och inget lag för CL ännu. Många lever dessvärre kvar i det förgångna och har inte öppnat ögonen ännu...

    //Carl

    SvaraRadera
  24. 10 pinfärska bilder av modellen på NyGamla (från Stadsbyggnadskontorets utställning) finns nu på CityBoyzBloggen.
    Välkomna att kika på bilderna och diskutera vår arenaframtid.

    http://www.cityboyzgbg.blogspot.com/

    SvaraRadera
  25. Ett heltäckande tak brukar innebära en katastrof för gräsmattan. Exempelvis har Amsterdam Arena haft stora problem med gräset på grund av för lite solljus. Det problemet är ännu större i Göteborg med tanke på att vi befinner oss längre norrut.

    Tak är nog lika med konstgräs!

    /KEH

    SvaraRadera
  26. vafan om "bara" 3800 får plats i klacken, så är ju hälften småbarn som inte sjunger som inte har råd med sittplats, eventuellt 50-åringar i skinnvästar

    SvaraRadera
  27. Klacken MÅSTE va på kortsidan! Allt annat är ren idioti! Jag blir förbannad när jag hör att folk med ledande ställningar inom supporterklubben vill ha klacken på långsidan.
    Till och med i Borås har dom nu fattat att det det där med långsideklack inte va en höjdare, när de gång på gång blev överröstade av gästande kortsidesupportrar.

    SvaraRadera
  28. Att Ellos klack hörs mer på kortsidan har ju ENBART med hur taket ser ut inte att den finns på kortsidan.

    Kan FCK, MFF, Hammarby, Vålerenga DIF m fl ha klacken på långsidan kan väl vi också ha det?

    Sedan förstår jag inte alla som gapar över Uefaanpassning. Blir det stora matcher kommer de spelas på Ullevi oavsett. Sen så har de internationella cuperna betydligt mindre attraktionskraft än folk tror. MFF hade tex bara 8 000 mot Besiktas trots 1-0 seger borta och många turkiska fans på plats.

    Dessutom så är vi ju inte garanterade plats i europaseplet varje år.

    Nä, satsa på en bra arena för allsvenskan med ståplats på långsidan, tak över hela arenan och bra kioskfaciliteter mm.

    SvaraRadera
  29. 3800 sittplatser e ju fan inte mycket, sen kan man ju ta bort ca 800 till bortaklacken. Alltså 3000, kan tänka mig att om det är fullt så kanske det är 500 små glin. Jag tycker att vi ska införa en åldersgräns på kanske +16. Om det blir så här. Annars e jag för en all-seater och klacken på kortsidan!

    SvaraRadera
  30. o inget jävla låtsasgräs

    SvaraRadera
  31. i en klack där det är ståplats utan stolar blir atmosfären 100 ggr bättre än i en klack med uppfällbara stolar. det finns ett jävligt tydligt exempel. Ullevi heter det.

    SvaraRadera
  32. Vill ni ha biljetter till ståplats på den nya arenan så finns det ett enkelt alternativ till att ordna det:
    ÅRSKORT!

    Gällande tak över hela arenan så kan man ju titta på Parken, en arena med öppningsbart tak som sällan används då gräset har lätt för att ruttna utan solljus och vind.

    SvaraRadera
  33. Men varför bygga en ny arena om det skall vara ståplats?!?

    Då kan vi lika ha kvar gamla ullevi!!!!!

    SvaraRadera
  34. Men varför bygga en ny arena om det skall vara sittplats?!?

    Då kan vi lika ha kvar nya ullevi!!!!!

    SvaraRadera
  35. Dom som klagar på att 3000 ståplatser är för lite för vår klack är ute och cyklar rejält. På Ullevi i derbyna är vi väl ca 2500 i klacken kanske, och så många är det inte på ickederbymatcher direkt..

    SvaraRadera
  36. Detta är världens möjlighet att få bort våra s.k "klackproblem". Med den nya arenan innebär det nya tag och nytt hopp om att få en riktigt bra klack igen. Miljöombyte är riktigt bra och då även om vi flyttar oss till kortsidan. Det gäller att vi tar tag i klacken från början nu. Vet att det snackats ett tag om en flytt från långsidan till kortsidan på gamla. Men det har aldrig blivit något av det då akustiken är dåligt och det finns inte tak. På den nya arenan är det både tak och bra akustik. Och i farten, om vi får bort alla slapptaskar som väljer bekväma sittplatser på kortsidan så att slippsnissarna försvinner så är det ett väldigt stort steg. Ang sitt- eller ståplats så vill jag helst se att vi har endast sittplats utav den anledningen till att vi kan spela internationella matcher på den. Sedan så spelar det ingen roll eftersom klacken kommer stå ändå.

    Forza Blåvitt mot nya tag

    SvaraRadera
  37. Detta är världens möjlighet att få bort våra s.k "klackproblem". Med den nya arenan innebär det nya tag och nytt hopp om att få en riktigt bra klack igen. Miljöombyte är riktigt bra och då även om vi flyttar oss till kortsidan. Det gäller att vi tar tag i klacken från början nu. Vet att det snackats ett tag om en flytt från långsidan till kortsidan på gamla. Men det har aldrig blivit något av det då akustiken är dåligt och det finns inte tak. På den nya arenan är det både tak och bra akustik. Och i farten, om vi får bort alla slapptaskar som väljer bekväma sittplatser på kortsidan så att slippsnissarna försvinner så är det ett väldigt stort steg. Ang sitt- eller ståplats så vill jag helst se att vi har endast sittplats utav den anledningen till att vi kan spela internationella matcher på den. Sedan så spelar det ingen roll eftersom klacken kommer stå ändå.

    Förstår inte varför folk är så rädda för miljöombyte. Fungerar inte klacken på kortsidan så är det ju bara att gå tillbaka till långsida? Vi har en stor möjlighet, inget att förlora.

    Alla för blåvitt!

    SvaraRadera
  38. Varför är det ingen som ifrågasätter det viktigaste? Hur ser förslaget ut egentligen? Så länge det inte är vettigt i grunden spelar det ingen roll var ståplatsen är. Tyvärr.

    De som ritat den kan ju aldrig ha varit på fotboll. Antagligen har de bara åkt runt och kollat på tomma arenor (kanske folk från de andra alliansklubbarna. Om syftet är att bygga en tät arena så krävs det att det inte är luft mellan läktarna, att läktarna går nära planen, att sektionerna inte är för uppdelade i små sektioner, att taket är lågt och "innestängande" och att läktarna är branta.

    INGETNTING av det här uppfylls av den arenan som är uppbyggd i modellen.

    Enligt min åsikt bör en fotbollsarena byggas inifrån och ut. Om man sen kan få till en häftig fasad, som i München, är det ett plus, men det viktigaste måste ändå vara hur arenan upplevs från plan och från läktare.

    SvaraRadera
  39. anders:

    vilken modell har du tittat på?

    SvaraRadera
  40. Anders:

    vilken modell har du tittat på?

    SvaraRadera
  41. Hej Anonymous,

    Ja du, jag har väl tittat på samma modell som alla andra. Har du sett någon annan?

    Det jag ser är, bland annat, att det är öppet längst ner i hörnen, att det är relativt högt mellan våningarna, att det är öppet/ljusinsläpp mellan tak och läktare, att den nedre sektionen är nästan löjligt liten, att läktarna inte är så branta som de kan vara och att det verkar finnas onödigt utrymme mellan plan och läktare.

    Jag ser helt enkelt inte en tät arena. Jag ser en luftig och ljus arena och en sådan vill jag inte ha.

    Men om ingen annan ser det så har väl jag sett fel.

    SvaraRadera
  42. Äh, hejarklacken måste givetvis ge plats åt den sittande publiken samt sponsorlogar och VIP-sektioner. De där ölhävande, skränande, båvita barbarerna, som håller till i hejarklacken (där stanken av manskropp förövrigt är avskyvärd - ja den har nått oss ända till pressläktaren!) kan mycket väl buras in på kortsidan mot polishuset.

    SvaraRadera
  43. fortsätt att tänka smått och för gårdagen. sluta med visioner och drömmar tänk litet och gämför gärna IFK med konkurenter som VF och Torslanda.
    Konstigt att IFK inte har gått ut och satt några krav för hur en arena ska se ut. Lika konstigt att dom bygger en arena som är för liten. Se på ett lag som Färjestad. Färjestad byggde en ny arena. Loob gick ut och berättade att om dom visste att intresset skulle öka så mycket hade den nya arenan blivit dubbelt så stor.
    Kan inte IFK dra någon lärdom?

    SvaraRadera
  44. självklart skall det vara sittplatser runt hela arenan. skall blåvitt ha som mål att spela i europa så skall självklart arenan hålla måttet för detsamma. att spela i europa med tomma ståplatsläktare lockar inte mig i alla fall... nu är det dags att klacken flyttar till kortsidan också!

    SvaraRadera
  45. Hur blir det med bollgott på nya arenan egentligen? det tycker jag är det viktigaste!

    SvaraRadera
  46. Varför klacken bakom mål, om man får fråga? Ser man bättre där eller?

    SvaraRadera
  47. Bänkar bör placeras på kortsidan där klackerna bör stå. Då får man 'ståplats' som även duger för internationellt spel. Råsunda borde vara ett föredöme för deras klackmatcher, kortsida vs kortsida är bäst i Skandinavien.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.