2005/11/06

Året som vi vill minnas det

ÅRSKRÖNIKA Efter en säsongsavslutning i moll, sju sorger och åtta bedrövelser, förföljelse och trakasserier, är det svårt att hitta något ljus i tillvaron. Slå dig ner i favoritsoffan, slappna av, kör igång Schytts - Heja Blåvitt, och tänk tillbaka på alla de stunder med Kamraterna som förgyllt tillvaron under 2005.

13/17 februari IFK inleder spelet på hemmaplan med två matcher i Royal League, mot Brøndby IF och Tromsø IL, på ett snöklätt Ullevi. Publiksiffran 7 301 noteras mot den danska ligatvåan, för att följas upp med 5 116 mot nordnorskarna, smått fantastiska siffror med tanke på omständigheterna. Snöstorm och ett antal minusgrader redan mot danskarna hade fyra dagar senare kompletterats med en ohygglig sprint-skidbana runt innerplan, som skymde halva det, trots årstiden, gröna fältet. 3-0 mot Brøndby efter två mål av Mild och 1-1 mot Tromsø IL, där Selakovic nätade för första gången, säkrade en plats i andra gruppspelet.

3 april, halvtid Efter en makalöst dålig första halvlek mot Vålerenga IF på Ullevål, hade IFK skjutit fjuttiga tre skott på mål. Och gjort två mål, båda signerade Peter Ijeh, strax före pausvilan. Att IFK ryckte upp sig i en andra halvlek där Blåvitt spelade bäst, samtidigt som VIF både reducerade och kvitterade fram till slutresultatet 2-2, var minst sagt signifikativt för just den här matchen.

10 april 2-1 mot guldfavoriterna Malmö FF i den allsvenska premiären, på ett fullsatt Malmö Stadion. Det räcker så.

5 maj Jonas Fahlman, journalist på tidningen Norra Västerbotten står för årets, om inte till och med 2000-talets, direktrapportering över nätet när han följer bortamatchen i Svenska Cupen mot Skellefteå AIK. Kommentarer som "Slantsingling: Risp mot Burlin. Risp vann och tar bollen. Han ids inte byta sida. Han fick även en AIK-vimpel. Burlin fick en IFK-vimpel. Mysigt.", eller "Kaffet är slut. Vad tycker jag om det? «‰¢‰ù‰Ï\Ü¢Ü?¢¢‰{Ï!!!!" och "AIK rensar igen. Vi snackar långkalsonger. 5-1 till AIK att bära långkalsonger bland de tio utespelarna (Ijeh bryter IFK-mönstret)." kommer för evigt att leva kvar i minnet från en match som IFK vann med 11-2.

24 maj Årets första derby, och årets bästa derby. Magnus Erlingmark avtackades med en säker vinst över ÖIS, där Risp nickar in 1-0 i 11 minuten. Att se Risp springa mot klacken i det ögonblicket är det nog få som glömmer. Dessutom ett mycket snyggt mål på övertid där Ijeh klackar fram till Selakovic som snyggt fintar bort en försvarare och chippar in bollen i mål.

26 maj, runt kl 22:30 Straffläggningen inleds i den historiska första Royal League-finalen. Det var nog inte bara jag som blev förvånad när det meddelades att det inte skulle spelas någon förlängning efter fulltidsresultatet 1-1, i en match som IFK ägde totalt sett till antalet målchanser. Istället blev det alltså straffar. 26 straffar. Från glädjen när
Peter Christiansen missar FCK:s andra straff, till pustandet när Alexandersson missar vår tredje. Tillbaka till glädjen över att ungtupparna Wendt och Adam säkert sätter sina straffar och slipper bli syndabockar, och samma känsla när Hjalmar Jonsson säkert sätter sin. Euforin när Linderoth missar sin straff och Seb har chansen att avgöra, avgrundssmärtan när strumprullaren slutligen når Benny Gall i målet, uppgivenheten när slutligen George Mourad sätter sin straff stolpe-målvakt-ut.

30 maj, fjärde övertidsminuten Bengt Andersson nickar ner bollen i straffområdet där bollen till slut letar sig fram till Ijeh som sätter fram foten, och IFK kvitterar mot Elfsborg, när huvuddelen av publiken antingen lämnat Gamla Ullevi, eller står packade som de sillar vi är längst fram vid staketet. En usel match, men en minnesvärd avslutning.

25 juni Dennis Jonsson är tillbaka och spelar för första gången
efter sin skada en A-lagsmatch hemma på Gamla Ullevi. "Cliff" nickar in två mål mot luxemburgska Victoria Rosport.

29 juni Blåvitt gör tre mål på hörna och har vunnit mot HBK på ett soligt Gamla Ullevi redan i halvtid, då ställningen är 4-0. Sammanlagt har 10 av 15 mål i Allsvenskan gjort på och i samband med hörnor.

8 augusti kl 19:41 Marcus "Svarte-Marcus" Berg nickar in 1-0 mot Helsingborgs IF och får för första gången i Allsvenskan kyssa de finaste av märken. En gest som upprepats ytterligare två gånger sedan dess. Rysningar.

13 augusti Årets, enligt Baraben-läsarna, nykomling Pontus Wernbloom slår, med buller och bång, sig in i många heterosexuella mäns hjärtan. Med en spelstil som gjort att han beskrivits som en ny Klas Ingesson, och jämförts med Tord Holmgren, och med benskydd mindre än de senaste mobiltelefonerna, gör han sin allsvenska debut i 0-0-matchen mot Kalmar FF. Den hårda stilen på plan varvat med den sköna stilen utanför plan har på ett halvår fått Wernbloom att bli en av de stora idolerna bland oss på läktaren.

25/26 september BK Häcken vinner med 1-0 mot Dif, och IFK har fortfarande chansen att hänga på i guldstriden. Arne Erlandsen väljer att spela 3-4-1-2 mot MFF, inte som brukligt med tre rutinerade mittbackar, utan med en utpräglad mittbacksyngling i form av Bjärsmyr, och två ytterst "moderna" offensiva ytterbackar, Adam och Ozzy. Med en snittålder i backlinjen bara något snäpp högre än vilken sistaårs-gymnasieklass som helst, lyckas man ändå vinna med 2-1, och gulddrömmen lever ytterligare några dagar.

2 oktober, matchminut 55-90 Ett av årets sämsta insatser i första halvlek, total avsaknad av skönspel, ångest, uppgivenhet och panik blandat med euforisk glädje, hopp och längtan. Det är fotboll när den är som bäst. IFK kämpar och sliter, vill vinna, slår långa bollar och vinner höjddueller i 35 minuter, och vänder 0-2 till 3-2 mot Assyriska. Det är såna matcher man älskar att se men aldrig någonsin vill uppleva igen.

11 oktober Javier De Pedro gör ett bejublat inhopp i B-lagsmatchen mot ÖIS.

17 oktober, 1-1, 2-1 Niclas Alexandersson Show. När laget inte spelar bra träder de rutinerade rävarna fram. Med en tvåfotsdribbling, ett ryck, en snäv passning och en avslutning upp i nättaket samt en nick i krysset kommer matchen mot Bajen alltid att leva kvar i minnet, trots resultatet och dess innebörd efter spelade 90 minuter.

23 oktober IFK Göteborg visar, till skillnad från vissa andra lag, att man inte viker ner sig trots att man bara har äran att spela för. Jonatan Berg och Pontus Wernbloom får dessutom göra sina första mål i Allsvenskan i avslutningsmatchen mot Landskrona. Även Bengans benlyft (aerobics-övning?) kan man minnas med glädje.

Nu blickar vi fram mot en Royal League-vinter och SM-guld 2006. Häng med!

Text och research av Feldgrau.

5 kommentarer:

  1. En brilliant genomgång med många härliga minnen. Två speciellt, Assyriska borta och RL-finalen...

    SvaraRadera
  2. magnifik sammanställning. Bajen borta fram till matchminut 80 var även den ganska trevlig...

    SvaraRadera
  3. Rispens rusning till klacken i derbyt blir jag varm när jag tänker på.

    SvaraRadera
  4. Lysande, man tackar.

    SvaraRadera
  5. hur är det med De Pedro förresten... Har han gått ner dem där extra kilona?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.