2005/10/30

Punktmarkering: Fredrik Risp

PROFFSKOLL En av Göteborgs mest lyckade exporter på senare år, Fredrik Risp, spelade idag med sitt Genclerbirligi mot storklubben Galatasaray hemma på 19 Mayis i Ankara. Motståndet var högklassigt, då Galatasaray erhåller turkiska ligans absolut bästa anfallsuppställning med spelare som Hakan Sükür, Necati Ates och Ümit Karan. Cimbom fick idag ställa över Ümit pga. skada så Risps antagonister för dagen blev den ramadanfastande Hakan och mångsidige Necati. De båda hade assistans av serbiske teknikern Sasa Ilic i en släpande roll.

Att möta ett serieledande Galatasaray är aldrig lätt för ett försvar och i synnerhet inte för Genclerbirligi, då laget till stora delar består av orutinerade ynglingar med utvecklingsambitioner. Det är i ett sådant lag Risp har fått gå in och agera storebror och marskalk i försvaret. Hittills har detta gått bra då Ankaras stolthet har hållit förhållandevis tätt i säsongens inledning och en av huvudorsakerna är Lysekils bidrag till Turkiet.

Rispen hade det ganska lugnt i matchinledningen då ”Gencler” hade det mesta av spelet och inte tillät Cimbom att anfalla. Treans första ingripande kom således ganska sent in i matchen, när Sasa Ilic i den fjortonde minuten lyckades finta bort Risp i sidled för att sedan lägga en tam passning som inte resulterade i några farligheter. Fredrik höll ett par minuter senare på att göra ett ganska snöpligt självmål när målvakten Ömer Catkic tappade bollen i en höjdduell, rakt på Rispen, men domaren blåste av och Risp slapp komma med i målprotokellet på detta föga önskvärda sätt. När spelet så kom igång kontrade Genclerbiriligi snabbt och blott 17-årige Isaac Promise gav de svartröda en överraskande ledning.

När Genclerbirligi lyckades kontrollera matchen kom Risp in i färre och färre lägen och det resulterade i att han såg ganska vilsen ut när Galatasaray kom långt upp i banan. Lätta brytningar, med utrymme att bygga upp snabba kontringar slösades bort alldeles för många gånger av Rispen, precis som vi var vana att se honom i början av sin IFK-karriär. Det defensiva kunde dock absolut ingen klaga på, speciellt inte efter den 36:e minuten då Rispen bröt Ilic när denne höll på att avancera i ett kritisk läge. Med klinisk precision tog vår hjälte bollen och fördelade den snabb genom en enkel bredsida till närmaste lagkamrat; mästerligt!

Risps sista ingripande i första halvleken var en riktigt bra bortnickning av en farlig hörna och en under vissa perioder hektisk halvlek var över, utan att Risp behövde gräma sig över insatsen.

I andra halvlek var en forcering mot Genclerbirligi att vänta och det var mycket riktigt ett tidigt spelövertag för Galatasaray. Ja, övertaget var så påtagligt att Cimbom gjorde 1-1 redan efter drygt 20 sekunder in i halvleken och Rispen var tyvärr involverad i baklängesmålet. Marek Heinz lade ett inlägg som Necati snabbt lade fram till Hakan Sükür, som var punktmarkerad av Risp. Den blåvita lyckades dock inte hålla markeringen på önskat vis och Hakan kunde ge Ilic friläge, som denne inte missade; 1-1.

Direkt efter målet fortsatte Galatasarays press och Risp fick kliva fram några gånger för att täcka upp när mittfältet tappade boll. I en av de situationerna fick vi se ett sedvanligt Risp-ingripande, där han tar bort spelaren med hela kroppen, för att sedan stöta fram bollen till sig själv och starta ett uppspel. Matchen jämnades sedan av något och Genclerbirligi kom att göra ett mål som var lika överraskande som att se mer än tio öisare på samma plats. Ett solonummer av Mehmet Cakir följdes av en kall avslutning i öppet mål av Ugur Boral och nu talade all logik för en vansinnig press från Galatasaray.

Matchen utvecklade sig till Galatasarays fördel, men hemmalaget stack upp ett par gånger tack vare snabba omställningar. Det Genclerbirligi lyckades göra var att man kunde stoppa eventuella inkräktare redan på mittfältet, vilket resulterade i relativt få ingripanden för Risp. Några halvfarliga lägen rensades undan och några höjdbollar nickades bort, men i övrigt hade Risp inte någon vidare jobbig andra halvlek. Fram till den 90:e minuten. I en kaosartad situation är Necati i princip fri i målområdet och ska trycka till bollen för en kvittering. Just då kommer Risp fram som skjuten ur en kanon och glidtacklar bort bollen i Galatasarays klart bästa kvitteringsläge efter ”Genclers” 2-1.

Tack vare det sista ingripandet höjs Risps betyg från 4 till 5 på 1-10-skala. Man bör dock tillägga att det endast brast i det offensiva spelet för Rispen, med undantag för målet. Rent defensivt skulle jag inte tveka på att sätta ett betyg uppemot 7-8, så även denna helg visade Risp att IFK Göteborg fortfarande är en av svensk fotbolls bästa exportörer. Att Järdler inte fick hoppa in förrän i den 85:e minuter vittnar också om vårt övertag gentemot andra klubbar i Allsvenskan.