2005/10/31

Det var den sista lördagen

KRÖNIKA Såhär i dagarna efter cupfinalen 2006 tycker vi på BARABEN.COM att det är dags att påminna fotbollssverige om ett av de värsta våldsövergrepp som skett i svensk fotbolls historia. Ett övergrepp som inte renderade i bötesstraff, avstängningar och fängelsestraff. Ett övergrepp i Svenska Fotbollsförbundets regi.

"Det är den sista lördagen på en lång fotbollssäsong. Gråa moln och duggskurar har följt oss enda nerifrån Göteborg vid den tidiga avgången till vår trevliga pubpaus i Gamla Stan. Ett par hundra Göteborgare som under festliga men ordnade former dricker bärs och käkar god mat under ledning och betjäning av den trevliga resutrangpersonalen i centrala Stockholm.

Tidigare denna höst har svensk fotboll bevittnat olika läktarskandaler där kvällspressen furiöst rapporterat om hur galna fotbollsfans spårat ur och gått till anfall mot polis och ordningsvakter, dels på Råsunda och dels på Idrottsparken i Norrköping. Nu skulle vi Blåvita fans slussas mot arenan av den i mitt tycke oerhört trevliga och gästvänliga Stockholmspolisen.
- Synd bara att matchen inte går mitt i sommarn för Stockholm är en sån skön sommarstad, säger Stefan med ett stort leende. Han har en öl i handen och njuter av fotbollsresan med Änglarnas Supporterklubb. Stämningen är på topp och minst sagt glädjesam då cupfinalen trots väderförhållandena är ett kul avslut på årets Blåvita säsong.

Väl på Råsunda möts man i vanlig ordning av tillresta Göteborgska matchvärdar som genomför grundliga visitationer på oss åskådare, ett nödvändigt ont i dagens elitfotboll. Väl inne på Råsundas läktare får jag och ungefär tiotusen andra se en på planen hetsk men spännande första halvlek.

I andra halvlek blir IFK Göteborgspelaren Kalle Svensson utvisad av domaren under väldigt tveksamma former varpå ett par tre åskådare på våran läktarsektion bli lite stökiga längst ner på läktaren, för övrigt samma "Norra Stå" som AIK-anhängarna har som hemmaläktare under varje Allsvensk match. Innan det halvdussin supporterpoliser som finns på plats hinner ner för att lugna dessa arga supportrar så stormar plötsligt ett 30-tal ordningsvakter med gula jackor in på läktarna. Dessa vakter börjar nu systematiskt röra sig uppåt bland IFK-fansen. Man slår och viftar med batongerna åt alla håll och direkt uppstår blodvite när en supporter i 30-årsåldern får ett batongslag mot huvudet. Men det är tydligen inte nog för dessa vakter som ser till att slå på honom ytterligare när han väl ligger på marken.

Ett flertal unga tjejer och ett par tonårskillar får även smaka på den stockholmska ordningsbatongen innan situationen urartar ytterligare. Nu har de flesta börjat fly från den nedra delen av läktaren i ren rädsla för sina liv, men ett dussintal äldre supportrar försöker stoppa våldsutvecklingen genom att få polisen att gå imellan de utspårade ordningsvakterna och publiken.
- Ni kan inte göra såhär är ni helt från vettet, skriker en kårthårig man i 60-årsåldern.
- Håll käften jävla Göteborgare, är svaret från en av de uppstormande vakterna.

Ordningsvakternas gula jackor och silvriga vaktbrickor glänser i det mörka regnet och det är skrämmande att se vilka vilda ögon och blodtörstiga blickar som ser ut över de retirerande fansen. Jag störtar fram till en supporterpolis i hopp om att han kan tillkalla fler kollegor för att sätta stopp för denna vansinnesattack men sekunden senare trängs han ur vägen av vakterna.
- Ur vägen göteborgssnut, hörs en dov röst bland de viftande batongerna.

En tjej får en serie slag mot huvudet och revbenen. Sekunden senare kollappsar hon med hjärtstillestånd. Under kaotiska former lyckas en ordningsvakt med sjuksköterskeutbildning rädda hennes liv medan sjukvårdspersonalen skyndar till. Polisen står med armarna i kors. Nu har ordningsvakterna börjat spruta pulver från brandsläckare mot folk i intervaller med sina batongutfall. Förvirringen är stor då utgångarna snabbt igenproppats av folk och vakterna i hög fart kommer högre och högre upp på läktarna. Denna kväll är väldigt få av IFK Göteborgs "problemsupportrar" på plats så den motreaktion mot vakterna som man innerst inne förväntar sig uteblir. En situation där vaktproblematiken på våra läktare blir väldigt synliggjord i samband med att tvpubliken i direktsändning kan se det brutala överfallet mot oss på Norra Stå.

- Jag må hata AIK, men nu börjar man ju förstå varför det jämt är problem och bråk här när man har helt vilda och batongglada vakter som dessa, fräser en yngre supporter genom kolsyregasemolnet mellan oss.Det var den roliga cupfinaldagen då inte bara tusentals unga människor återigen skrämdes bort från de svenska fotbollsarenorna. Det var dagen då vakter i Svenska Fotbollsförbundets regi skadade fotbollen mer än vad några huliganer kunnat göra.

En dag som vi supportrar inte får glömma."

19 kommentarer:

  1. Jag var på harrys och kollade matchen på storbild och vilken chock jag fick! Var det verkligen sant att sådant övervåld fick utövas? Det var det tyvärr och ännu har inget rättmättigt straff utmätts för detta övergrepp i SvFFs regi.

    SvaraRadera
  2. Vi får inte glömma...

    SvaraRadera
  3. Becka/ Ja vi var ett gäng som var där och som sent lär glömma det som SvFF gjorde allt för att tiga bort, som jag ser det: värsta våldsutövningen i läktarhistorien i Sverige.

    SvaraRadera
  4. & nåt straff lär inte galningarna få i världens mest tandlösa rättssystem...

    SvaraRadera
  5. Stellham/ Nej de flesta av polisanmälningarna mot vakterna som jag hörde om lades ner i "brist på bevis", detta trots att ett flertal filmer och bildbevis av övergreppen finns att tillgå. Rättsröta kallas det.

    Bara somliga är värda att jagas med blåslampa. Vissa kan gömma sig bakom brickor och batonger. Till och med bakom lagen SvFF:s skrivbord...

    SvaraRadera
  6. Bra som fan att ni tar upp sådana här saker som folk lätt glömmer och inte bara ert flamsande och skojande.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  8. Bra Frankie! Är det någon som kan återaktualisera ämnet är det väl en journalist? Kör på

    SvaraRadera
  9. Samla ihop alla bildbevis som finns och gör nya anmälningar på vakterna!
    Det är rent ut sagt för jävligt beteende!
    Detta var ju ett liknande överfall som Malmö FF åkte på av Danska Polisen tidigare i år.
    Vi måste agera på samma sätt samla in otvetydiga bevis från TV, mobilkameror etc och polisanmäla igen!

    SvaraRadera
  10. NÄR hände det här?

    SvaraRadera
  11. Offside är aldrig rädda för grävande reportage, kan ingen övertala dem att skriva något? De har stort genomlsag också.

    SvaraRadera
  12. Såg matchen i soffan hemma och blev både helt chockad och skogstokig i en och samma veva.

    Har allt helt tystats ned?

    SvaraRadera
  13. Vad hette domaren i den matchen nu igen? Fyförsatan, hatdomare nr 1

    SvaraRadera
  14. Sundell var det väl? F.ö var jag där. Tragiskt att folk (guljackorna) kan komma undan med en sådan attack. Vad är det för jävla land vi lever i.

    SvaraRadera
  15. japp...Leif Sundell...

    SvaraRadera
  16. Den bästa text jag läst om denna händelse, jag själv blev kallad som vittne i en av anmälningarna angående två av dessa vakter som delade ut batongslag och försökte beslagta min polares digitalkamera. Även denna utredning lades ner i brist på bevis, trots att man på det han filmat tydligt hör och ser vakten skrika "Ta bort den jävla kameran" för att någon sekund senare gå till attack med sin batong.

    SvaraRadera
  17. Fy fan..

    Jag har någon video på datorn där "ordnings"-vakterna slåss med sina batonger och sprutar med någon röd "flaska".
    Har ingenaning vilken match det är ifrån. Men hel sjukt iallfall / IFK Joy

    SvaraRadera
  18. Mår dåligt fortfarande för det.. Men jag kom ihåg att efter matchen gav Dennis blommorna han fick efter prisutdelningen till tjejen som blev slagen av å trampad av dessa idioter... Våra gubbar e kungar...

    SvaraRadera
  19. Lite sent kommenterat men jag upptäcke er blogg ganska nyligen, jävligt kul faktiskt trots att man är Djurgårdare. Var på plats under den aktuella cupfinalen och undrar om ni satt fast asen? Vi har som så många andra lag precis samma problem som er med überagressiva guljacke-svin. Frågan är vad som ska göras åt det? Det räcker ju inte bara att jaga dem från läktarna som har skett ett antal ggr.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.