2005/08/15

Huliganism, ett samhällsfenomen eller ett fotbollsproblem?

Såg nyss om filmatiseringen från 2004 av John Kings första bok i sin huligantrilogi; The Football Factory. Detta ultravåld som sägs härstamma från den engelska fotbollskulturen har sedan en 15-årsperiod etsat sig fast som ett ständigt inslag även i den Allsvenska fotbollsvardagen.

Det ultravåld som även fascinerade mig, främst under mina övre tonår, är en rot till en slags samhällsförändring och klassuppdelning vi fått retroaktivt här i Sverige på senare år. Den skarpa samhällspolarisering med ökade klassklyftor som England genomgick främst under Thacher "during the 1970:ies and 1980:ies" började inte ge resultat här i Sverige förrän ungefär på mitten av 1990-talet.

Intressant är att försöka nysta i varifrån orsaken till våldsmekanismen kommer, om man kan simplifiera det som ett fenomen länkat till idrotten fotboll eller om man kan koppla samman klassklyftorna i de samhällen där fotbollen (de fattigast främsta sport i historiskt perspektiv) har sina starkaste fästen: Argentina, Brasilien, Italien, England, Ryssland, Tyskland bland andra.

Där man ser hur den ökade fotbollshuliganismen urartat i allt större grad (tex som ett svar på etablisemangets bekämpning av fenomenet) så kan man se hur våldsmekanismerna utvecklas och sofistikeras i rask takt. Med urartning menar jag större våldsanvändning, vanligare med exempel på mördade supportrar och ökad beväpning under sammandrabbningar.
Det sistnämna vanligast i sydamerika och helt knutet till den politiska övervakning och syn på beväpning man under det senaste decenniet förmedlat från ett parlamentariskt håll.

Då det för 15 år sedan var vardagsmat med holmgångar på arenor (Lex Heysel) så ser man idag drabbningar mil och åter fler mil från matcharenorna. Det fenomen som kallas fotbollshuliganism blir alltmer komplicerat att länka direkt till fotbollen i dess vardag och även allmer problematiskt för "samhället" att peka mot fotbollen som en huvudsaklig förklaringsfaktor för dess uppkomst.

Fotbollsklubbarna i sig har i en slags försvarsmekanism under lång period av tid tvingats ta den här med våldsideologiska debatten då somliga (främst protektionistiska politiska grupperingar som tjänar på att se motsättningar mellan olika "folk"-grupper i den politiska arenan) viljat tvinga på klubbarna kostnaden för de omfattande polisbevakningar som krävs för att stävja orosmoment i samband med det som anses som högriskmatcher.

I filmen och boken The football factory får man följa vissa delar av den så omtalade och medialt omsusade Chelsea Headhunters- firman som även var målet för en uppmärksammad BBC dokumentär där en undercoverjournalist infilitrerade dess kärna. Ett av de mest fascinerande exemplen i den engelska (läs: främst Chelseas i detta fall) huliganismens beteendemönster var hur många av de ledande grabbarna även var och är aktiva i högerextrema våldsorganisationer. Detta är ingen länk mellan högerextremism och fotbollshuliganism generellt (då många firmor även har vänsterextrema våldsmakare och politiskt "neutrala" individer i sina led) utan mer en tydlig signal om att det är våldet i sig som lockar och fascinerar till drabbningar än anknytningen till att det är i samband med fotbollen som våldet visar sig. Självfallet är den för individen fotbollsanknytningen som är huvudförklaringen, men anledningen till att vilja för våldsmekanismen finns där från början är som jag ser det ett samhälleligt fenomen främst.

Därför anser jag att det är i det närmaste befängt att ta upp en ekonomisk liabilitet hos Allsvenska fotbollsklubbar för bevakning av fotbollsarenor (och etc.) i samband med matcher eftersom det är själva våldet i sig som är den dominerande anledningen till huliganverksamheten, oavsett om man talar om det sofistikerade firmorna eller om "spontanhuliganismen". Jag tror och tycker det är dags för fotbollsklubbarna att i en aggressivare ton börja försvara sin rätt till existens utan att samhället ska skylla det våld man (sämhället som allmänt generellt väsen) anser är ett problem, på fotbollen.

Vem vill att en rånad bank ska stå för kostnaden av jakt på bankrånare? Vem vill att en bostadsrättsförening ska betala polisutredningen efter ett inbrott? Personligen går jag inte ens så långt som att jag fördömer det som kallas fotbollshuliganism för jag tycker det finns så många andra problem och kriminella element i dagens samhälle som får härja fritt utan att liknande hysteriska samhälleliga och mediala reaktioner ges dem. Jag anser att det är först när våldtäcktsmän, knarklangare och mördare både jagas effektivt och döms tillbördiga straff från rättsstaten som det kan bli acceptabelt att ge promilleproblemet huliganismen dagens uppmärksamhet.

Och väl om den dagen skulle komma så är inte en polisiär lösning nyckeln till minskat våld. Det är ett samhälle som inte skapar individer i behov av att uttrycka sina känslor som kraftigt våld mot en medmänniska eller motståndarliga. Lösningen är definitivt inte att tvinga Blåvitt att betala bevakning kring Ullevis arrangemang. I så fall har rättstaten inte bara misslyckats kapitalt utan projicerat sina egna tillkortakommanden på en syndabock: fotbollen.

17 kommentarer:

  1. Precis Frankie! Det är inte fotbollen som sport som lockar till våld och på vilket sätt skulle isåfall tex IFKs ledning gjort sig skyldig till detta våld? Som du skriver är det givetvis samhällsproblem och allmäna aggressioner som ligger bakom, knappastr killarna på plan eller organisationen runt. När man inte ens bötfäller högerextremistiska partier för att nazistiska anhängare slåss, hur i helvete kan man då bötfälla en fotbollsklubb för att deras extrema supportrar slåss?

    SvaraRadera
  2. *pust*

    Det här var en tung text att läsa! Kan du inte skriva om ngt mer lättsamt, som tex Idol 2005 eller dr Albans senaste partykväll?

    ;-)

    SvaraRadera
  3. Becka/ Det intressanta som jag ser det är just den typ av projicering som anklagandet mot fotbollen i längden blir, speciellt då samhället och våldsutvecklingen så tydligt indikerar att fotbollen på många håll inte har ett skit med våldet att göra.

    stellham/ Även ni icke läskunniga bör få hemläxa ibland...

    SvaraRadera
  4. Det går trots allt att i andra sammanhang samla stora folkmassor utan att detta leder till upplopp. Det verkar faktiskt finnas något just hos fotbollen som lockar till sig de här individerna; kampsituationen, det kollektiva ruset, hyllandet av det maskulina, alkoholkulturen (inte minst) osv.

    Självklart kan inte föreningarna ta på sig hela ansvaret, men nog kan alla inblandade fundera över vilken stämning man bidrar till. Exempelvis de som reflexmässigt försvarar hatramsor eller fnyser åt barnfamiljer på läktaren.

    Jag säger inte att läktaren måste vara helt aggressionsfri, men var går gränsen? Och när upphör man som individ i en folkmassa att ha kontroll över den gränsen?

    SvaraRadera
  5. Frankie:

    Den "smashbollen" var väl så given att inte ens en boende i Lundbytunneln som du, kunde missa den... ;--)

    Har du ngn koll på hur mkt problemen i texten kostar IFK i runda slängar?

    SvaraRadera
  6. anonym/ Saken är just den att det inte går att koppla samman "aggressiv stämning" på läktarna med huliganism som sker mil ifrån arenan. Speciellt med tanke på att stora delar av ligorna oftast inte kommer till arenan pga polisiär punktbevakning och pga att de måste välja "spelplan" långt, långt ifrån matcherna för att kunna komma undan med själva fighten. Den typ av spontanhuliganism och läktarhuliganism du talar om syns idag alltmer bara på den internationella scenen och i landskampssammanhang. Exempelvis är den ju väldigt vanlig i Sydamerika och Italien medan den i tex i Sverige och England är närmast obefintlig.

    Gällande "massans lag" så är det ju väldigt sällan man ju samlar liknande folkmassor (där 99% är män i ålderskategorin 15-45) och där alkohol och droger frekvent är inslag. Detta är per definition ett undantagstillstånd (från den normala beteendenormen i grupp, i samhället) nästan.

    Till sist ska man nog inte skriva knappt ens en bråkdel av skulden för det organiserade fimra-fightandet på alkohol (vilket är en vanlig missuppfattning att det är en katalysator till beteendet) utan dessa grupper är långt mer organiserade idag än att gå på spontana upploppståg som man kan se exempelvis engelska och ryska (mfl) fans göra vid landslagsmästerskap...

    Stellham/ Idag är ju kostnaderna i princip obefintliga (om man ser till det direkta "läktar"- våldet) då en enorm majoritet av våldet inte utspelar sig nära arenorna. De böter IFK tilldelas är ju till största del utifrån det regelverk SvFF har ang förbud mot pyroteknik och vissa "stötande" banderoller. (Även om undantagsfall av våldshändelser på arenor självfallet förekommer de med.)

    SvaraRadera
  7. Frankie / Sant, men sett i ett vidare perspektiv bidrar det jag tog upp till den allmänna bild av fotbollen som i slutänden är det som lockar till sig de här individerna (även om våldet numer utövas i andra sammanhang). Jag tror inte att det är en händelse att de åberopar fotbollen som anledning för sammanstötningarna.

    Visserligen kan det vara svårt att vända utvecklingen nu när problemet en gång har uppstått och avlägsnar sig alltmer från själva arenan, men det kan ändå vara värt att fundera över vad ett fotbollsintresse bör innebära.

    Även om fotbollen inte kan pekas ut som enskild syndabock, kan den knappast friskrivas från ansvar heller.

    SvaraRadera
  8. Med tanke på att biljettpriset inte är särskilt billigt tycker jag gott å väl att klubbarna kan punga ut de extrapengar det kostar för att jag ska kunna känna mig säker på matchen utan att få pannebent inslaget...

    Jämför med till exempel Liseberg, ska skattebetalarna börja casha pengar för alla säkerhetsvakter som jobbar där också?

    SvaraRadera
  9. anonym/ Men nu är det ju inte säkerhetsvakter vi talar om utan polis...

    SvaraRadera
  10. Och för övrigt så tjänar (och betalar för) skattebetalarna i längden på att Liseberg har vakter eftersom det är en kommunalt driven nöjespark...

    SvaraRadera
  11. Man kan väl säga att huliganismen idag är "säkrare" för allmänheten än vad den var för 15 år sedan.
    Väldigt sällan sker den inne på arenan eller bland vanligt folk.

    Alkoholen är nog av underordnad betydelse. Detta eftersom man med den har svårt att hålla balansen mellan taggad och down. Snarare använder man andra droger som rohypnol och amfetamin.

    Hur som helst kostar kalaset stålar för skattebetalarna och man kan ibland önska att alla samandrabbningar skulle ske utan snuthäng. Dessutom är det tragiskt att se ajk:arna veva bland barnvagnar och pensionärer som i matchen mot GAIS.

    SvaraRadera
  12. Uppenbarligen har du svalt medias bild av Chelseas ligister med hull och hår. Ytterst få har eller hade någon som helst koppling till NF eller liknande rörelser.

    Sen att koppla den svenska huliganismen till samhällsklimatet håller inte riktigt. De flesta av "våra" ligister kommer tvärtom från välordnade förhållanden(läs svensk medelklass) och har många gånger bättre arbeten än den genomsnitslige blåvitt- supportern.

    SvaraRadera
  13. anonym/ Jag kopplar ju inte specifika ligagubbar till en viss klass, jag kopplar behovet av våld till att det finns olika strukturella samhällsproblem. Huliganismen har ju förändrats sedan den kom från att vara mkt fight mellan arbetarkillar till idag den kultur av märkeskläder och jetsetliv som finns på sina håll. Men jag menar på att orsaken till att kulturen från början uppstod är som jag ser det relaterad till politiska problem i samhället. Tex klassklyftor etc.

    Ang Chelseas grabbar är det ju dels inte någon hemlighet att det finns en höger-vänster motsättningen mellan Headhunters och Bushwackers i London. Sen att flera av Headhunters top boys även är/har varit ledande inom Combat 18 med flera gör ju att Headhunters tillsammans med Sevice Crew (Leeds) och ett par ligor till anses som englands mest högerdominerade...

    SvaraRadera
  14. Jag tror också att Thatcher är roten till fotbollsvåldet. Verkligen.

    Bra blogg, men utelämna gärna de missvisande politiska undertonerna.

    /Petter

    SvaraRadera
  15. Hej Frankie

    Vilka av av Headhunters topboys har varit, alternativt är ledande inom c18? Snacka om att köpa myten rakt av...
    Känner personligen flera av dem sedan närmare 15 år tillbaka. Jag vet inte om du refererar till Jason Mariner som deltagit i Antiirländska demonstrationer men han har aldrig varit någon ledande figur inom c18.
    Visst finns det högerextremister inom chelsealeden men inte i större utsträckning än andra klubbar.

    SvaraRadera
  16. Petter/ Fina argument för din sak.

    SvaraRadera
  17. Jag känner mig kluven i denna fråga. Jag är inte särskilt insatt i fotboll, men jag har några tankar. Jag anser att huliganer förstör fotboll för de vanliga, ex familjer som ska se på fotboll. Men däremot, om dem vill slåss och det inte sker nära arenorna, så visst. Slåss! När de själva är med på det så kan de väl lika gärna göra det. Men jag förstår inte varför polisen ska lägga insatser på att försöka stoppa det, då det inte sker i närheten av arenorna. Lägg resurser på något annat. De får sitta i arresten i 6 timmar för störning av allmän ordning, även om det sker i skogen. Löjligt! Jag är inte för det men samtidigt inte emot det. Är alla med på det så visst. Så länge det inte sker i närheten av "oss" andra som inte håller på med det.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.