2005/07/08

En hörna - Ett mål!


Trots att Blåvitt ligger på andra plats i den allsvenska tabellen och har imponerande 6-0 på de två senaste matcherna är tongångarna bland supportrar till laget långt ifrån lyriska. Debatten på sistone har framförallt handlat om det påstådda "utreandet" av våra spelare samt bristen på spektakulära nyförvärv. Jag tänkte därför här försöka lägga fokus på något som faktiskt fungerar riktigt jävla bra för tillfället - våran utdelning på fasta situationer.

Mycket kan man beskylla Arne Erlandsen för, en del av det kanske till och med stämmer. Något som man däremot knappast kan beklaga sig över när det gäller vår norske mystränare är den nytändning han verkar ha åstadkommit vad gäller de fasta situationerna. Scenförändringen är total om man jämför med förra säsongen, då man svor sig sönder och samman över de allt som oftast tama försöken att hitta rätt på fasta. Arnes rykte sade dock att hans lag alltid var grymt starka på "döball" och detta visade sig mycket riktigt stämma. 11 av Blåvitts mål i allsvenskan hittills har kommit efter hörna. Medan "fantastiska, överlägsna Malmö" radar upp resultatlösa hörnor i samma rasande takt som Stefan Lundin rabblar snärtiga one-liners på presskonferenser så lyckas våra blåvita hjältar skapa en farlig målchans på nästan varje hörnspark. Så känns det i alla fall. Vi är sjukt bra på fasta situationer just nu. Motståndarlagen måste vara nära att kissa ner sig när de tvingas sparka bollen över egen kortlinje, för de vet vad som väntar.

Vissa hävdar att detta bör ses som en svaghet. "Vi gör ju bara mål på hörnor" är ett ofta återkommande klagomål på Alltid Blåvitts forum den senaste tiden. Hur man kan få det till något dåligt att vi, förmodligen, är bäst i Norden på att omvandla hörnor till mål övergår dock mitt förstånd. Att kunna förvalta den chans som en fast situation på motståndarnas planhalva faktiskt innebär har bara blivit viktigare och viktigare de senaste åren i takt med att försvarsspelet blivit mer och mer välorganiserat. Det är bara att titta på storklubbar som Barcelona, Inter, Lyon, Real Madrid och Chelsea och hur viktiga de fasta situationerna är för dessa. (Klubbarna alltså, inte han som vi sålde till Ellos)

Vad är det då som gör att Blåvitt är så nedrans bra på hörnor? Som jag ser det finns det tre stycken huvudanledningar:

1. Kvaliteten på hörnsparkarna. Ozzy från höger och Alex från vänster slår båda riktigt bra, flacka hörnor med fart och precision. Detta känns som en oerhörd lättnad efter Sankans eviga ballonghörnor förra säsongen - de höll på att ta kål på mig. Arne tog när han blev tillfrågad upp just att det är oerhört viktigt att bollen levereras exakt där det är tänkt, vilket händer betydligt oftare nu än innan.

2. Organisationen. Vi har visserligen egentligen främst två varianter som vi använder oss av. Många ser säkert detta som en svaghet i och med att det gör oss ganska lättlästa. Å andra sidan gör det att samtliga spelare vet exakt vad de ska göra och hur de ska löpa. Även om motståndarna vet i förväg hur det ser ut blir det ändå svårstoppat om alla sköter sin uppgift exakt så som de ska - och så blir det oftast.

3. Inställningen. Frågan är dock om inte det här ändå är den viktigaste punkten. De blåvita känns verkligen grymt laddade varje gång bollen ligger väntande vid hörnflaggan. Det är 200% satsning som gäller och våra spelare ska vara först på bollen, vad som än händer. Gubbar som Håkan, Kalle, Ölme och numera flyktade Rispen vägrar helt enkelt förlora duellen mot "sin" spelare. Många gånger framstår motståndarna som lite halvloja när våra kämpar rycker fram med fradgan rinnande ur mungiporna. Här ska nog Arne ha en del beröm för att han verkligen poängterat vikten av att aldrig låta den chans som exempelvis en hörna är gå till spillo.

Det känns dessutom skapligt att vi har ett rejält offensivt sparkapital på bänken, i form av Cliff - som förmodligen är truppens bäste huvudspelare? Vem minns inte hans succéartade debut mot AIK? eller hans två hörnmål mot Rosport för att dra upp ett färskare exempel. Dennis har ett rejält klipp i nickarna och även om han inte verkar vara Arnes förstaval som mittback för tillfället så kanske han kan kastas in när vi ligger under och pressar på för en kvittering?

För att sammanfatta det hela lite kort: Akta er Real Malmoe, Apornas IF, Ellos och allt vad ni heter! Ni har inte sett det sista hörnmålet från Blåvitt i år, var så säkra.

11 kommentarer:

  1. Tycker att 1:an och 4:an är dom bästa förklaringarna till alla våra hörnmål. 1:an om kvaliteten på våra hörnor. 4:an som inte finns, är att vi har haft 30 försök mer än laget med näst mest hörnor hittills i år.

    SvaraRadera
  2. Mmmm alla styrkor ska ju ses som bra vapen och vår tyngd på de fasta situationerna just nu ger oss en extra dimension i vårt spel. Det var ju smått komiskt när Geflespelarna i ren panik försökte få bollen till inkast i typiska "nicka till hörna"-lägen...

    SvaraRadera
  3. Måste också vara en jävla boost för självförtroendet att veta att man kan vinna trots att spelet klickar i övrigt.

    SvaraRadera
  4. Grogg är för övrigt uppdaterad. "Gött att det blev en kuk!"

    SvaraRadera
  5. Cliff truppens bästa huvudspelare?

    SvaraRadera
  6. juan/ Jag håller med Kid Congo i sin artikel, Cliff är om inte den bäste så helt klart en av de bästa huvudspelarna. De enda jag ens kan jämföra med honom är ju Kalle och George som båda är grymt vassa på respektive skalle...

    Det hade inte varit kul att hamna i mitten av Kalle och Dennis när de två ska braka ihop om en viktig höjdduell...

    SvaraRadera
  7. Juan.

    Där får jag faktiskt ta och backa upp Congo och Hankins. Offensivt, kan Cliff mycket väl vara bäst i truppen i luften. Kalle är dock bäst defensivt och inte oäven framåt heller.

    SvaraRadera
  8. Tror 3:an är viktig. När spelarna märker att hörnorna ger utdelning behöver de inte motiveras längre. Den här vågen kan man rida på säsongen ut.

    SvaraRadera
  9. Efter att ha sett Cliffs huvudspel i gårdagens B-lagsmatch kan jag inte hålla med.

    Kalle håller jag som lagets bästa huvudspelare. Sen är Cliff en av de bättre, det stämmer. Men bäst? Nej. Det får inte ett mål mot AIK i syndens år och ett par baljor mot något brödgäng, från en stad som tror att dom är ett land, mig att gå med på.

    Men alla har rätt till sin åsikt, jag varken är eller gör anspråk på att vara facit.

    Kul att bloggen är aktiv - keep up the good work.

    SvaraRadera
  10. Problemet är väl inte att Blåvitt är grymma på fasta situationer, det är givetvis jättebra, utan problemet är att det nästan BARA är då det blir mål! Ett topplag måste självklart även kunna leverera spelmål.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker att Sella har en stor del i våra hörnmål. det är han som står närmast målvakten och stör honom på ett sådant effektivt sätt varje gång. Utan att målvakten får frispark.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.